„Nejsme bleší cirkus.“ Manuál o návratu do škol navztekal učitele

čtvrtek 14. května 2020 ·

Čerstvě publikovaný Manuál ministerstva školství působí na učitele trochu jako červený hadr. „Jsem ráda, že máme konečně nějaký manuál. Ale nesmí se hned po vydání, ještě mokrý, začít měnit. To je potom velmi nešťastné,“ říká v reportáži Seznamu Zprávy ředitelka základní školy v Dolních Břežanech Iva Fischerová.



Podle Fisherové se proměnlivá stanoviska vrcholných politiků dala pochopit na začátku karantény, nikoli však v době, kdy je už zapotřebí rodičům žáků sdělit relevantní informace a naplánovat chod nemalé instituce. „Měla jsem velké pochopení pro to, když v tom vláda byla nově a hledala co nejlepší řešení. Ale v situaci, kdy už se snažíme nastavit nějaká pravidla, není akceptovatelné, aby politici měnili svůj názor po každém rozhovoru s novináři. Nemohou nechat nás, ředitele škol, se tomu neustále přizpůsobovat,“ říká ředitelka...

Jako ředitelka školy, která by ráda rodičům poskytla přesné informace, si nechce Fischerová jen stěžovat. Proto nabízí řešení. „Já bych to viděla tak, že mi vláda jasně sdělí epidemiologická nařízení, jasné požadavky, a pak mi dá volnost, abych se v těchto mantinelech pohybovala. Ale nerozumím tomu, proč by třeba od 25. května nemohli všichni žáci zpátky do škol, když se od 11. května otevírají nákupní centra a multikina. Děti nebudou chodit do škol, ale budou trávit čas v obchodních centrech?“

Podle ministra školství Roberta Plagy (ANO) se ale po dlouhých debatách podařilo jeho resortu dodat rozumný plán. „Na materiálech jsme úzce spolupracovali s Ministerstvem zdravotnictví a jeho pracovní skupinou pro řízení uvolňování karanténních opatření v čele s epidemiologem Rastislavem Maďarem. Primární pro nás byla proveditelnost. Jsem toho názoru, že se nám podařilo najít dobrý kompromis,“ řekl ministr školství na tiskové konferenci 1. května k vydání série manuálů.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.