Plaga: Když porušíte Manuál na základě „zdravého rozumu“, vlastně jej neporušíte. (Zdravý rozum tu někomu chybí)

čtvrtek 14. května 2020 ·

Ministr školství Robert Plaga dosahuje skutečného mistrovství ve vršení slov, mlžení a nedůvěryhodnosti. Naposledy reagoval na petici, která žádá možnost vyučovat děti venku. Manuál to zapovídá. "V manuálu je uvedeno, že výuka má probíhat primárně v areálu školy, ale samozřejmě když použijeme zdravý rozum, tak pokud ty děti budou na čerstvém vzduchu a nejde o frekventované místo, tak i přes to, co je v manuálu uvedeno, nejde o žádné jeho porušení," cituje Plagu online deník Aktuálně.



Robert Plaga (msmt.cz)
Snažím se porozumět: „i přes to, co je v manuálu uvedeno, nejde o žádné jeho porušení". Takže Manuál něco uvádí, a když někdo udělá něco v rozporu s Manuálem, nejde o jeho porušení. Je to možné? Z hlediska běžné logiky asi nikoli. Ale je tu cosi jako Deus ex machina - „Zdravý Rozum“. 

Pokud manuál porušíte na základě Zdravého Rozumu, nedošlo k jeho porušení.

To zní dobře. Je to velmi liberální. Jde to jednoznačně po „duchu Manuálu“, nikoli po jeho pouhé „liteře“.

Při snaze porozumět hlouběji, narážím ale na další problém: Jak se projevuje Zdravý Rozum, kdo spravuje jeho projevy, kdo je posuzuje? Je to společenství vládnoucích filosofů podle Platóna? Jsou to nějací volení ochránci Zdravého Rozumu? Ombudsman? Policie? Epidemiologové? Soudci? Lid? Ředitelé škol? Školník?

Velmi se obávám jedné věci. Protože Zdravý Rozum není exaktně kodifikován, nelze doložit, že k tomu může dojít. Ale bojím se, že se to stává:

Že o použití zdravého rozumu rozhoduje někdo, komu chybí.


- mik

4 komentářů:

Tomáš Barták řekl(a)...
14. května 2020 v 7:28  

A bude stejný zdravý rozum používat i kontrolní orgán?

mirek vaněk řekl(a)...
14. května 2020 v 8:12  

Pan minstr je nepoučitelný. Pořád musí v médiích prohlašovat něco, co nemusí být pravdou a co pravděpodobně ani pravda nebude.

Unknown řekl(a)...
15. května 2020 v 10:36  


Asi nebudu mluvit jen za sebe. Nejsem spokojený se součastným ministrem školství panem Plagou.
Ministr který nenaslouchá studentum není ministr . Proč na Slovensku dostali maturitní vysvědčení úředně a český studenti ne? Je to velká nespravedlivost. Český studenti jsou nevýhodě dva měsíce byli zavřené školy. Oline výuka nemůže nahradit denní studium na škole. Co teprve studenti dálkového studia který musí pracovat a zároveň se starat o děti td. Ale to už si nikdo neuvědomuje. Mrzí mě postoj pana Plagy , a myslím si že by měl odstoupit z funkce.
Takového ministra přeci nechceme. Už kvůli tomu že podává informace na poslední chvíli. Nekomunikuje se studenty závěrečných ročníku . Těch věcí je opravdu spousta a nikdo není schopen z vlády se panu ministru postavit . Chtějme odvolat pana Ministra.

Unknown řekl(a)...
15. května 2020 v 10:41  

Pán Plaga přináší do školství jen zmatek a chaos :-(( Divím se panu prezidentovi že pana Plagu jmenoval do funkce ministra . Pojdme sepsat petici na odvolání součastného ministra školství. Naše děti i studenti a učitele potřebuji větší vzor.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.