Václav Hořejší: Obávám se, že za ústupek podnikatelským organizacím zaplatíme životy tisíců starších a nemocných lidí

úterý 28. dubna 2020 ·

„Není samozřejmě možné žít ještě mnoho měsíců, či snad dokonce několik let v podmínkách dosavadních striktních karanténních opatření. Musím ale říci, že mě nepříjemně překvapilo čtvrteční vládní oznámení, že koncem května už budou zrušena prakticky všechna stávající omezení. Zdá se tedy, že se vláda rozhodla opustit původní rozumný plán na postupné uvolňování méně důležitých opatření a vydat se na hazardní cestu „promořování“ (dokonce by se dalo říci vědomého, záměrného „zamořování“) společnosti, a to i bez znalosti výsledků započatého širokého testování populace,“ píše profesor Václav Hořejší na svém blogu.



Václav Hořejší (img.cas.cz)
Hořejší také píše: 

Obávám se, že za tento ústupek podnikatelským organizacím draze zaplatíme životy tisíců starších a nemocných lidí, právě tak, jak to vidíme v New Yorku, Belgii či Velké Británii. Přece jen tedy zřejmě vítězí nahlas nevyřčená teze, že tyhle životy (ostatně přece ekonomicky většinou již neproduktivní, že?) jsou přiměřenou cenou za prosperitu hospod, divadel a cestovních kanceláří. Jedinou nadějí by snad mohlo být důsledné nasazení té „chytré karantény“; mám však obavu, že tady zase zvítězí ti, kdo tvrdí, že její technické principy (sledování pohybu a kontaktů nakažených osob) jsou neslučitelné s osobní svobodou a ochranou osobních údajů. Vidím to dost pesimisticky a obávám se, že ty velmi dobré dosavadní výsledky budou brzy promarněny.



Celý text naleznete zde

3 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
28. dubna 2020 v 10:54  

A ještě je třeba dodat, že na žádný typ koronaviru neexistuje dlouhodobá imunita. Můžeme je dostat opakovaně. Klidě jednou na jaře a podruhé na podzim. Nikdo tedy nemá vyhráno (ach ty opakovaně zdecimované plíce). SARS-CoV-2 není výjimkou, nejsou to spalničky na které existuje doživotní imunita. Buďme tedy opatrní, zbytečně neriskujme a především neuspěchejme dosavadní poměrně příznivou situaci v ČR. Nejsme totiž žádný izolovaný ostrůvek v rámci světa, úplné otevření hranic povede k opětovnému nastartování celosvětového trápení s pandemií i v ČR.

Jana Maříková řekl(a)...
28. dubna 2020 v 11:29  

Ano, pan Hořejší, na rozdíl od jiných "doktorů" je odborník na problém. Proto se jeho názoru nenaslouchá. Všechny opatření se dají uvolňovat - ale jakmile se otevřou školy za situace, kdy ministerstvo rezignovalo na obstarávání ochranných pomůcek, roztáčíme ruskou ruletu. Ale show must go on - a ti, co k ní nepatří, jsou zbytní.

Jana Maříková řekl(a)...
28. dubna 2020 v 11:30  

všechna opatření, sorry

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.