Děti častěji volají na Linku bezpečí. Nezvládají karanténu s rodiči

úterý 7. dubna 2020 ·

V době koronavirové pandemie se rapidně zvyšuje počet dětí, které se obracejí na Linku bezpečí. Od začátku letošního března do pondělí ji prostřednictvím chatu nebo mailu kontaktovalo 428 dětí, minulý rok za stejné období to přitom bylo téměř o sto dětí méně. Podle dětské psycholožky Jany Divoké situaci nejhůře vnímají děti ze sociálně slabších rodin. „Škola pro ně byla takovým úkrytem před rodiči, kteří jsou třeba drogově závislí a teď s nimi musí být doma, což je pro ně velice náročné,“ říká psycholožka v reportáži iDNES.



Regina Jandová (linkabezpeci.cz)
V těžké situaci se ocitly i děti v rodinách, kde přišli rodiče o práci. „Může tam docházet k častějším hádkám, které samozřejmě mají na dítě negativní vliv,“ podotýká Divoká.

Podle Jany Divoké se současná situace dá přirovnat k válce nebo okupaci. „Nikdo neví, co dělat. I pro psychology je to nové. Do budoucna se u dětí mohou objevit i úzkosti, které se projeví třeba až za několik měsíců,“ upozorňuje.

Zoufalé děti hledají pomoc na Lince bezpečí. „Obecně tak lze říci, že děti více využívají online kanály. Je to i z toho důvodu, že jsou stále doma s dalšími lidmi a nemají vždy prostor a klid pro telefonát. Psát maily a chatovat ale mohou, protože není slyšet, co sdělují,“ říká mluvčí Linky bezpečí Regina Jandová.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.