Škola začne možná až v září, s epidemií se budeme vypořádávat měsíce, říká Vojtěch

sobota 21. března 2020 ·

Je možné, že opatření ještě zpřísníme. Úplný zákaz vycházení teď ale není na pořadu dne, tvrdí ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Omezení zavedená vládou podle něj neskončí dříve než po Velikonocích. A hájí i zákaz otců u porodu. Nic z toho nám nedělá radost, je to drakonické, ale má to smysl. Ustoupili jsme porodnicím, které mají obavu ze zavlečení koronaviru, přiznal ministr v rozhovoru pro DVTV.






Rozhovor ke stažení naleznete zde

7 komentářů:

BP řekl(a)...
21. března 2020 v 14:20  

Zkoumám ty uzdravené - Děčínsko - Itálie - jarní prázdniny od 3.2., první nakažení (odtud a z lyžovačky !) až od 1.3., tzn., karanténa na 14 dní by byla stejně na ho.no!

mirek vaněk řekl(a)...
21. března 2020 v 17:46  

no ono to nemuseli být učitelé, ale podnikatelé, Ty data stejně nesedí. Počet prokázaných případů v Praze klesl na polovinu. Vůbec neroste. Takže buď to přestali evidovat - lidi se léčí sami doma nebo to úmyslně nezveřejňují. Politika vládne. A prostému lidu je třeba sdělit jen to co ho nerozruší. Jenže tím se otevírají dveře spekulacím.

Michal Komárek řekl(a)...
21. března 2020 v 17:59  

Pane Vaňku, toto je Váš vzkaz Vašim žákům?

"Oni to přestali evidovat". "Oni prostému lidu sdělují jen, co ho nerozruší"...

To je příspěvek k rozvoji mediální gramotnosti?

Co takhle snaha najít nějaké zdroje, nebo položit nějakou otázku?

Nebo myslíte, že "Oni" by to nedovolili?

BP řekl(a)...
21. března 2020 v 20:14  

Pane Vaňku, nemyslím si vůbec, že to byli učitelé, ale v té době mohly ústecké cestovky vypravovat hromadné autobusové zájezdy do Itálie za lyžováním a tito občané toho mohli také využít. Sice jsem dodatečně zjistila, že v celém Ústeckém kraji jarní prázdniny neprobíhaly ve stejném termínu, což mě vůbec nenapadlo, protože náš kraj měl pro všechny regiony jeden termín jarních prázdnin, v Děčínsku to ale bylo až od 17.2.
Soudím ale o prokázání nákazy podle prvního doloženého Itala, který se nakazil v Německu mezi 19.- 22.1. a koronavirus mu otestovali až 21.2. Čili až po jednom měsíci od kontaktu.

laimes řekl(a)...
21. března 2020 v 20:23  

ŠKOLA MŮŽE OPĚT FUNGOVAT OD KVĚTNA

Ivo Mádr řekl(a)...
21. března 2020 v 20:33  

Evidentně šlo o neomluvitelné selhání, cestovky do poslední chvíle trvaly na tom, že Itálie je bezpečná. Mnoho lidí podlehlo vábení cestovek "Mámo, táto je to za polovic", někteří situaci podcenili tak, že do sdělovacích prostředků tvrdili něco o "rýmičce". A díky nedisciplinovaností navrátilců z Itálie a Rakouska (potvrzených zhruba 50%), kteří v době karantény brouzdali mezi spoluobčany na všech možných místech. Pravdou taky je, že v okolních zemích tuto situaci podcenili ještě více a to včetně EK. To co provedl EP (měl jít příkladem) je zbabělost nejvyššího kalibru. A školy? Ty se otevřou až za několik měsíců, až pomine toto obrovské zdravotní riziko, které tady nebylo téměř 100 let. Nepředpokládám, že jednorázových roušek, respirátorů tady v ČR bude do prázdnin nadbytek. Žádný učitel nevstoupí do třídy bez té nejvyšší možné ochrany. A navíc, velká část kantorů se pohybuje ve věkové zóně okolo 60 let a mohla by být vážně ohrožena. Dnes se již ví, že děti mohou být superpřenašeči.

Pavel Doležel řekl(a)...
21. března 2020 v 22:48  

Podle epidemiologů je v ČR aktuálně asi 40 tis. nakažených. Pozitivně otestovaných bude v půlce dubna asi 15 tisíc, z toho asi 5% bude potřebovat nemocniční péči, přičemž nemocnice jsou schopny zvládnout asi 1500 pacientů naráz, 800 v současném stavu, 1500 po aktivování všech záloh, včetně vojenských zařízení a provizorních nemocnic, a také včetně té záložní nemocnice v Těchoníně v Orlických horách.

Já bych byl pozitivní. Podíl nakažených v celkovém počtu testovaných vzorků už skoro týden v zásadě neroste a pohybuje se mezi 7 a 8 procenty. Pokud blbečkové nebudou porušovat vládní nařízení, tak bychom měli za měsíc mít po pandemii, ovšem s respirátory budeme muset chodit ještě na podzim, jinak se to vrátí.

Co ale vnímám jako zásadní problém, je situace nikoliv u nás, ale u našich západních a jižních sousedů. Tam to vypadá, že bude pandemie kulminovat podstatně později, tipuji tak v létě. A budou tam tisíce mrtvých.

Nevěřím, že se školy ještě v tomto školním roce otevřou, což by ale nemělo znamenat, že učitelé by měli být nějak kráceni na základních mzdách. Pokud by se totiž otevřely, přišla by druhá vlna nákazy a ta by mohla být podstatně horší.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.