Projděte si dle kritiků "naprosto asociální" změny v dávkách, které Maláčová chystá

pátek 7. února 2020 ·

Ministerstvo práce Jany Maláčové (ČSSD) připravilo změny v dávkách na bydlení. Řadu z nich však kritizují úřady i organizace zaměřující se na sociální problematiku. "Je to naprosto asociální norma, která nedává vůbec žádný smysl," tvrdí ředitel Institutu pro sociální inkluzi Martin Šimáček. Deník Aktuálně přináší přehled nejkritizovanějších změn a argumenty jak ministerstva, tak odpůrců. 



Martin Šimáček (twitter.com)
Ministerstvo práce plánuje zastropovat uznatelné částky na nájemné a energie. Ministerstvo pro místní rozvoj si pro tyto účely nechalo vypracovat cenové mapy, výše dávky pak bude vyplácena nanejvýš pouze na úroveň prvního decilu.

Podle propočtů ředitele pro sociální inkluzi Martina Šimáčka změna uškodí až na výjimky všem včetně Pražanů. "Dávka se v některých případech sníží řádově o desítky procent. V Praze to může být dvacet procent. Nevím, co motivuje ministerstvo vystavit riziku ztráty bydlení stovky tisíc lidí, protože příjemců je necelých 200 tisíc lidí. A ti všichni budou mít přepočítanou dávku a většina z nich půjde dolů. Není jasné, jestli jim nová výše bude stačit. Je to obrovské riziko a nevím, jestli si to ministerstvo uvědomuje," vysvětluje Šimáček.

Důvodová zpráva k zákonu nezmiňuje, proč má být limit stanovený právě na úroveň prvního decilu cenových map. "První decil je strašně nízko, nedává to žádný smysl," říká Šimáček.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.