Julie Hrstková: Česko jako země velmi mírného pokroku

čtvrtek 27. února 2020 ·

„Evropská komise také setrvale upozorňuje na rostoucí rozdíly v rámci jednotlivých regionů České republiky, selekci ve veřejném školství či na rostoucí počet vyloučených lokalit a na nárůst chudoby. Tedy na problémy, o kterých se tu a tam mluví i v České republice, ale zase se na ně záhy zapomene, protože žádné jednoduché řešení neexistuje a na ta složitá není česká politická scéna, vyčerpaná permanentní volební kampaní, absolutně připravena,“ Julie Hrstková v Hospodářských novinách komentuje aktuální zprávu Evropské komise o České republice.



Julie Hrstková (repro ČT)
Hrstková mimo jiné píše: 

Můžeme si říkat, že doporučení Evropské komise jsou jenom doporučeními, z nichž nevyplývají žádné sankce. V praxi ale tyto sankce ve formě nefungujících služeb státu pociťujeme jako obyvatelé České republiky dnes a denně. Je určitě politicky líbivé tvrdit, že by měla Evropa dál do Česka posílat peníze na další rozvoj, ovšem když se člověk podívá na reálné výsledky, potom se nemůže divit, že přístup „dejte nám peníze a my se rozhodneme, co s nimi uděláme“ se nesetkává s naprostým nadšením. Protože jak ukazují nejen hodnotící zprávy komise, ale hlavně česká realita, k nadšení opravdu neexistuje žádný důvod.



Celý text naleznete zde

2 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
27. února 2020 v 8:43  

No co se týče školství tam bych byl s jakýmkoli pokrokem opatrný. Reformami se vracíme do USA(možná i SSSR) 50.let. A když k tomu přidáme český klientelizmus, na průšvih je zaděláno.
Nejde o žáka a jeho vzdělání, jde o spokojené rodiče a voliče.

renives řekl(a)...
27. února 2020 v 13:10  

Můžeme si říkat, že doporučení Evropské komise jsou jenom doporučeními, z nichž nevyplývají žádné sankce.
Ale to je v pořádku. Já také dávám žákům jen doporučení:-) Jinak nyní už ani nelze.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.