Google údajně sledoval děti přes vzdělávací software, čelí za to žalobě

neděle 23. února 2020 ·

Americká společnost Google nabízí školám v Novém Mexiku výhodný nákup takzvaných chromebooků, malých přenosných počítačů určených především pro studenty. S nimi rovnou dodává i softwarový balíček G Suite for Education, který obsahuje například e-mailovou schránku, kalendář či textový editor... Podle asistenta generálního prokurátora státu Nové Mexiko Briana McMatha má však software i další využití. Google prý jeho prostřednictvím žáky nelegálně sleduje. Informuje iDNES.



Mezi sbírané informace podle asistenta prokurátora patří nejen historie prohlížení na internetu nebo YouTube, ale také přesná poloha zařízení, hesla či nahrané dokumenty. Zároveň ale tvrdí, že nejsou důkazy o tom, že by firma tato data nějak zneužila. I když komerční využití je podle něho pravděpodobné.

Google se proti obvinění brání. Tvrdí, že je fakticky nesprávné. Školy totiž při nákupu chromebooků (a tím i softwarového balíčku) souhlasí také s tím, že od rodičů uživatelů získají veškeré potřebné souhlasy. I ty potřebné ke sběru dat.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.