Připomínky veřejnosti k dokumentu Hlavní směry vzdělávací politiky ČR do roku 2030+

čtvrtek 9. ledna 2020 ·

Tým připravující Strategii 2030+ zveřejnil připomínky k pracovní verzi dokumentu Hlavní směry vzdělávací politiky ČR do roku 2030+. „Podněty jsme anonymizovali, jména či organizace jsme uvedli pouze tam, kde autoři dali výslovný souhlas,“ informují autoři na profilu na Facebooku. 



Připomínky naleznete zde

5 komentářů:

PP řekl(a)...
9. ledna 2020 v 12:52  

Dokonalá editorská a redaktorská práce.
Stačí kliknout.

tyrjir řekl(a)...
9. ledna 2020 v 14:30  

Aktivisticky Fičbůkové MŠMT ČR pokoutně a nekompetentně fičbůkově rozdýchává mrtvolu kompetenčního modelu ve státní Strategii 2030+

Nekompetentnost (mj. i mizerná odborná, informační a organizační gramotnost vedení MŠMT ČR) je podle mne všeobecně známou věcí. Kdo to ještě neví, může se podívat nejen na v mnoha ohledech "odborně a informačně chromé" stránky MŠMT, ale i na Fičbůk, neboť právě tam, zdá se, MŠMT delegovalo část své informační a komunikační odpovědnosti. Například do podivně aktivistických fičbůkových stránek označených jako "Edu2030+":


Edu2030+
Včera v 11:21

Jak bylo avizováno, účelem formuláře bylo sbírání postřehů a komentářů od odborníků i široké veřejnosti k dokumentu HSVP, který vypracovala pracovní skupina pod vedením prof. Arnošta Veselého.

Připomínka 175:
Podle mě je zapotřebí důrazně vyhodnotit kompetenční model - jaké má přínosy oproti původnímu stavu, kolik škol ho reflektuje a proč značná část škol na něj nepřistoupila a navzdory kurikulární reformě se obsah a forma výuky na školách nezměnili. Nemyslím si, že to musí být konzervativnost učitelů, ale často i nevysvětlení principu a přínosu kompetenčního modelu. Jednoznačně chybí často učitelům, ale i ředitelům škol, metodická podpora pro takovouto změnu. Jestliže školy (jako koneční realizátoři) nepřistoupí na kompetenční model, není možné na tomto předpokladu navazovat další strategické záměry.

Vcelku souhlasím. Každý ví, že ten kompetenční model je vadný a že byl školám vnucen politickým rozhodnutím motivovaným mj. i fondočerpačskými důvody. Možné to, bohužel, bylo a dosud je. Mj. i proto, že aktivisticky šmrncnutý ministr školství zadal ty HSVP 2030+ aktivistickému "expertnímu" týmu, jehož metodologicky i obsahově nekompetentní práce se setkala s minimálním ohlasem:

Připomínek od mnoha tisíců škol, zřizovatelů atd. totiž bylo jen asi 230 a příslušná Facebooková skupina

https://www.facebook.com/Edu2030plus/

má mimořádně chudý obsah a dnes má status

1 308 lidem se to líbí
1 532 lidí to sleduje

To je podle mne mimořádně velká mizérie. Jsou tam vedle aktivistismu MŠMT přítulných lidí pouze někteří kritici. "Informační ruchadlo bratří EDUínových s názvem Fičbůk EDU 2030+" není, pokud vím, zatím ještě povinný nástroj, který by mohl nebo měl suplovat odpovědnost (souhrn informačních a komunikačních povinností) MŠMT ČR :). I přesto se i tam lze dočíst některé zajímavé věci o diletantismu EDU 2030+ a nekompetentnosti vedení MŠMT ČR. Například:

Edu2030+
7. ledna v 16:02 ·
Na MŠMT právě probíhá jednání interní pracovní skupiny ke Strategii 2030+. Pan ministr, ústřední školní inspektor, náměstci, ředitelé a další diskutují o klíčových problémech a opatřeních - podpora učitelů a ředitelů, předškolní vzdělávání, regionální disparity, střední článek podpory, neformální vzdělávání a další a další. Již zítra zveřejníme všechny podněty, které jsme od vás prostřednictvím formuláře obdrželi!

tyrjir řekl(a)...
9. ledna 2020 v 14:31  

Edu2030+
16. prosince 2019 v 19:12
Zdeněk Bělecký: Dosažitelnost cílů a proveditelnost strategie by snad bylo dobré otestovat veřejným připomínkovým řízením, anketou, průzkumem veřejného mínění, konfrontací s odbornými týmy politických stran apod. Nejsem si jistý, zda návrh strategie dostatečně reflektuje společenskou poptávku, ba dokonce se mi zdá, že v některých směrech jde proti zájmům a požadavkům značné části populace. Pro ilustraci: Návrh redukovat či substituovat víceletá gymnázia zlepšením kvality druhého stupně je utopie. Mezi kvalitou druhého stupně a důvody, proč lidé dávají děti na víceletá gymnázia (výběrovost spolužáků, maturita), je pravděpodobně jen mizivá korelace. Také by snad bylo dobré posoudit, zda v některých případech nejde o cíle, které samy o sobě mají nespornou hodnotu, ale současně a souběžně nejsou uskutečnitelné...

Edu2030+
28. listopadu 2019

Janek Wagner: Měl jsem na "kulatém stole" výhrady k průběhu přípravy materiálu: chybí podrobné zápisy šestnácti kulatých stolů k přípravě Strategie 2030+ (dvoustránkové "postřehy" jsou opravdu na nic, chybí v nich i informace o účastnících), chybí audiozáznamy nebo videozáznamy (upřímně řečeno prezentace v PPT je opravdu málo). Připomínky se zasílají v online formuláři bez možnosti je veřejně sledovat, přitom je k dispozici na RVP.cz moderované diskusní fórum. Ujištění, že připomínky budou shrnuty, je nedostatečné. I připomínkové řízení k legislativě je veřejně dostupné! A dostáváme se k diskutované nedůvěře mezi aktéry: můžeme vám věřit, když tajíte před odbornou veřejností nejen průběh kulatých stolů, ale i členy některých pracovních skupin? A zmiňována byla i participace všech zúčastněných. Jak na přípravě participují rodiče? Jak participují žáci? Jak participují učitelé? Jak participují spolky působící ve školství?

Pan Wagner sice zapomněl třeba na zřizovatele škol, na zaměstnavatelské organizace, na jiné vládní resorty, ale i tak ta jeho připomínka hodně vypovídá o aktivistické nekompetentnosti vedení MŠMT ČR.

K tomu viz např. i

http://www.ceskaskola.cz/2020/01/ladka-ortova-strategie-2030-plizive.html

J.Týř

tyrjir řekl(a)...
9. ledna 2020 v 17:47  

STRATEGIE VZDĚLÁVACÍ POLITIKY 2020
Strategie vzdělávání 2020 je klíčovým dokumentem a zároveň podmínkou pro čerpání prostředků z Evropské unie. Dokument obsahuje tři klíčové priority. Tou první je snižování nerovnosti ve vzdělávání. Druhou je podpora kvalitní výuky učitele, s čímž souvisí dokončení a zavedení kariérního systému či posílení kvalitní výuky budoucích pedagogů na vysokých školách. Třetí prioritou je odpovědné a efektivní řízení vzdělávacího systému.

http://www.msmt.cz/vzdelavani/skolstvi-v-cr/strategie-vzdelavaci-politiky-2020-1

Ta dosavadní Strategie evidentně nebyla splněna ani v jedné z v ní uvedených priorit. EU dotace byly čerpány bůhví nač, ale ke zlepšení nedošlo. Teď se v tom pokračuje tímtéž nerealistickým způsobem. Jsem názoru, že by ta strategie měla podléhat schválení a dohledu v Parlamentu ČR. Jinak se zase může stát, že vzdělávací EU dotace budou opět čerpány v rozporu neúčelně a neúčinně, tj. v rozporu s veřejným zájmem ČR i EU.

tyrjir řekl(a)...
10. ledna 2020 v 12:49  

Žně bývají zpravidla v létě. Ministr Plaga to ví a tak má ještě nějakou dobu, než sklidí, co tou "Strategií vzdělávání" zasel. Zatím s tím svým "expertním" týmem a s "Informačním ruchadlem bratří EDUínů s názvem Edu2030plus" provedl jen kompetenčně zvlčilou "hlubokou orbu":

Viz například:

https://www.facebook.com/Edu2030plus/

TŘI ÚSMĚVY NAD VYJÁDŘENÍM AS PEDF UK KE STÁTNÍ STRATEGII VZDĚLÁVÁNÍ 2030+
http://www.ceskaskola.cz/2020/01/ladka-ortova-strategie-2030-plizive.html#comment-8795610935681836190

Kvalitu té hluboké orby, myslím, v příštím týdnu posoudí a příslušnou zálivku jí doporučí Poslanecká sněmovna při projednávání novely školského zákona obsahující zrušení povinné státní maturity z matematiky.

Pane Komárku, myslíte, že by bylo možné získat a zveřejnit v České škole záznam z tohoto jednání?


J.Týř

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.