Na ZŠ v Boskovicích museli ustoupit inspekci a zrušit zákaz mobilů o přestávkách. Podobný krok zvažují i další školy.

pátek 24. ledna 2020 ·

Neoblomně se ještě na podzim tvářila Základní škola Boskovice ve svém postoji k více než rok platnému zákazu používání mobilů včetně přestávek. Navzdory výhradám České školní inspekce si za ním stála a byla s ním spokojená. Nakonec však musela tlaku inspekce ustoupit. Od února už budou moct žáci o přestávkách své telefony znovu používat. „Inspekce na tom trvala, měl jsem jí podat informaci, jak jsme s tím naložili. Takže se ještě v prosinci narychlo scházela školská rada, aby změnila školní řád,“ uvedl ředitel školy Vladimír Ochmanský. Reportáž přináší MF DNES.



Když totiž inspektoři v listopadu zjistili, že škola původní výtky ignorovala, ve svém stanovisku přitvrdili. „Inspekce ukládá řediteli školy ve lhůtě do třiceti dnů odstranit nedostatky a ve stejné lhůtě písemně informovat inspekci, jak byly odstraněny,“ oznámili. Pokud by škola trvala i nadále na svém, hrozila by podle náměstka ústředního školního inspektora Ondřeje Andryse řediteli opakovaná pokuta do výše 50 tisíc korun a odvolání z funkce.

Boskovický místostarosta Lukáš Holík (ANO), který má na starosti školství, v minulosti nevylučoval, že se bude škola proti postoji inspekce bránit u soudu. Teď musel kapitulovat. „Jsem z toho opravdu smutný,“ podotkl. Podobně hovoří i předsedkyně školské rady Lucie Kubínová. „Pocitově za tím původním zákazem všichni stojí, ale nebyla jiná možnost,“ prohlásila.


Celý text naleznete v MF DNES

6 komentářů:

Pepa D řekl(a)...
24. ledna 2020 v 10:08  

Dobrý den
U nás není plošný zákaz používání mobilů, ale vymezili jsme odpočinkové zony ve kterých se mobil používat o přestávce nesmí. Funguje to.

Jiří Klabal řekl(a)...
24. ledna 2020 v 19:50  

Mobilní telefony nemají ve škole co dělat. Jejich nadužívání likviduje myšlení dnešních dětí. Česká školní inspekce opět předvedla, že je naprosto mimo realitu, a pokračuje v házení klacků pod nohy a střílení do svých řad.

To je ta tolik oslavovaná autonomie škol, kde si školy samy sestavují ŠVP a ŠŘ? Že ona ta svoboda nebude pro každého stejná? Tleskám ZŠ Boskovice!

Petr řekl(a)...
25. ledna 2020 v 8:12  

To je dodržování Listiny lidských práv a svobod. Kam se hrabe nějakej školní řád :-)
Tleskám ČŠI.
PK

Robert Čapek řekl(a)...
25. ledna 2020 v 20:41  

Ať žije intelektuální výše části českých učitelů, reprezentovaných učitelem Klabalem. Máme tu sice šetření českých školáků, které popřelo všechny ty mýty o negativním vlivu mobilu na školáky, ale co jsou výzkumy pro českého učitele?

Prý "nadužívání likviduje myšlení dnešních dětí". Mě by víc zajímalo, nadužívaní čeho likviduje myšlení některých dospělých lidí. Třeba zrovna pana Klabala.

Jiří Klabal řekl(a)...
25. ledna 2020 v 22:36  

Český učitel nad všechny výzkumy staví reálnou praxi a zdravý rozum. A ten v tomto případě hovoří jednoznačně.

Robert Čapek řekl(a)...
25. ledna 2020 v 23:55  

Hloupí lidé si mohou myslet cokoliv, věda ověřuje poznatky. Pokud někdo staví "svůj rozum" nad vědecké poznatky, může si myslet, že Země je placatá nebo mobilní telefony likvidují myšlení. Ale hlupákem zůstává.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.