Martin Dolejš: Přestáváme se stydět a agresivita dětí je na vzestupu

pátek 10. ledna 2020 ·

"Není třeba měřit, zda agresivita u dětí a adolescentů stoupá. To je prostě fakt, který je nejen měřitelný, ale i viditelný v každodenním životě," říká v reportáži Hospodářských novin Martin Dolejš z Univerzity Palackého.



Martin Dolejš (upol.cz)
Výzkumný tým Martina Dolejše v rozmezí tří let provedl totožný výzkum na vzorku 2300 náhodně vybraných studentů druhého stupně základních škol a víceletých gymnázií. A zjistil, že děti sice méně experimentují s tabákem a alkoholem, výrazně se ale zvýšilo jejich delikventní chování - mají více zkušeností s krádežemi, policií, častěji chodí za školu, falšují podpisy rodičů. Setkávají se také častěji s hrubými urážkami i fyzickými útoky spolužáků. Rizikovějšími se podle výzkumu stávají zejména mladé dívky základních škol a víceletých gymnázií. Tedy tam, kde se tento jev dříve objevoval zcela výjimečně, a tudíž se zde zcela zapomnělo na prevenci.

"Velkou měrou k takovému vývoji přispěl vznik a rozvoj sociálních sítí," je přesvědčený Dolejš. V běžném mezilidském kontaktu lidé musí čelit reakci oběti, na sociálních sítích jsou však před následky svého chování skryti. Navíc existuje mnohem větší pravděpodobnost, že najdou někoho, kdo jejich agresivní úmysly schválí a ocení. "A proto si dovolí být agresivnější. Až donedávna jsme automaticky takové chování potlačovali. Styděli jsme se za něj. Dnes jsme se stydět přestali a agresivita je opět na vzestupu," dodává Dolejš.

Zlu ale napomáhají i takové rysy, na nichž dnešní společnost staví, které patří k oceňovaným. Například asertivita. "Tlak na asertivitu a průbojnost individua s sebou nese mnohem větší pohotovost upřednostňovat sebe před ostatními. Tím vznikají mnohem větší třenice," popisuje psychopatolog Andrej Drbohlav. Negativní následky má také extrémní zaměření na výkon, jež vede k neustálému boji o prvenství. "Jsme honěni neustálým chtíčem po tom, co mají ostatní. A to společenskému soužití nenahrává," doplňuje Dolejš. I tyto pocity zesilují sociální sítě, ze kterých člověk často získává dojem, že ostatní se mají o něco lépe. Přidává se závist a úzkost z vlastní nedokonalosti, neschopnosti. Děti, které v takovém světě vyrůstají, si pak podle jeho pravidel formují celoživotní názory, myšlení i hodnoty.


Celý text naleznete zde

6 komentářů:

Jiří Klabal řekl(a)...
10. ledna 2020 v 14:57  

"Agresivita u dětí a adolescentů stoupá. To je prostě fakt, který je nejen měřitelný, ale i viditelný."

Konečně pravdivá slova. To vidíme sami všude kolem nás...

rváčkazvesela řekl(a)...
10. ledna 2020 v 21:08  

...to je ale objev!!!
Čekám, že za pár let budeme číst: sníh je studený..a podepsaný bude nějaká nový mladý doktorand.

https://www.youtube.com/watch?v=EaCO7sccovc

Pane Klabale, tady (ale i jinde) bylo již vyřčeno tolik pravdivého...ale co s tím?

Jiří Klabal řekl(a)...
10. ledna 2020 v 21:14  

Jasně že to není žádný objev, ale v dnešní zvrácené hyperkorektivní době už je třeba chválit pomalu každou větu, která pravdivě popisuje stav dnešní mládeže.

A co s tím? Nezbývá než to valit do lidí, aby co největší část dnešních rodičů zůstala normální a začala děti znovu vychovávat... Nebo nás sežerou.

Jiří Klabal řekl(a)...
10. ledna 2020 v 22:54  

Ale demokracie sama o sobě je v pořádku. Jen my jsme ji nepochopili, zahnali ji do extrému a vytvořili ten současný paskvil, kde slovo dítěte znamená víc než slovo dospělého. Kde biomatka se základním vzděláním dostala právo buzerovat vysokoškolsky vzdělané pedagogy apod.

rváčkazvesela řekl(a)...
11. ledna 2020 v 14:37  

Demokracie by lépe fungovala, kdyby měli volební právo jen ti, kteří platí daně. Nebo aspoň platili - třeba důchodci. Ale vývoj jde opačným směrem. Teď rodiče musí živit potomka, když otento studuje . Omlouvá se z hodin on - třeba se i fláká ale rodič na něj nemá páku. Tedy má, jen to vychování - ale co to je? Možná na Moravě ještě nějaké zbylo.

mirek vaněk řekl(a)...
12. ledna 2020 v 11:02  

Stoupá agresivita dospělých, tak stoupá i agresivita dětí. Životní podmínky jsou stále těžší. Zvíře zahnané do kouta kouše. Nevymahatelnost práva a dehonestace vzdělání tomu nahrávají. Média to podporují.
Rozděl a panuj. Politikům to tak vyhovuje. Jenže, když se dva perou, někdy to odskáče kibic.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.