Sedmdesát tisíc žáků letos soutěžilo v logické olympiádě. Takto se vyhledávají nadané děti

pátek 10. ledna 2020 ·

Cílem Logické olympiády je objevit skryté talenty a vytáhnout je na světlo. V průběhu všech ročníků se zapojilo už půl milionu dětí. „Je poměrně běžné, že takové nadané dítě, které třeba nemá ideální rodinné zázemí a navštěvuje běžnou základní školu, vlastně mívá spíš nálepku potížisty, protože se nudí a zlobí. A pak najednou, když učitel děti nechá při hodině vyplnit online test prvního kola, takové dítě může zazářit,“ popisuje v reportáži magazínu Rodiče vítáni koordinátorka Zuzana Poláková. Dalšími nečekanými vítězi pak bývají děti plaché, introvertní, které by se nikdy nepřihlásily například do klasické olympiády z matematiky nebo jazyků.



Zuzana Poláková (mensa.cz)
Na webu Logické olympiády je možné najít spoustu zajímavých informací o soutěži. Čeho tam ale zájemci moc nenajdou, jsou typové úlohy. „My nechceme, aby ambiciózní rodiče s dětmi pilovali úlohy dopředu. Samozřejmě, že nepoužíváme stará zadání, ale těch typů logických úloh zase tolik není. Nám nejde o to, co si děti natrénují, ale o to, co v nich je takzvaně na první dobrou,“ vysvětluje Zuzana Poláková.
Úlohy ověřují všeobecné kognitivní schopnosti – grafické, verbální i matematické – a dohromady dávají obraz celkové inteligence dítěte. Soutěžící jsou rozděleni do šesti kategorií, od předškoláků až po maturanty. Nejmladší kategorie soutěží pouze v základních a okresních kolech, děti od 3. tříd pak čekají i krajská a celostátní klání. Letos proběhla také soutěž mezi školami o to, komu se podaří zapojit nejvíc žáků a studentů.

Dobrovolníci pracují na úlohách průběžně po celý rok. Nakonec jich před prvním kolem soutěže dají dohromady zhruba 400.


Celý text naleznete zde

1 komentářů:

rváčkazvesela řekl(a)...
10. ledna 2020 v 21:08  

Přijde doba, kdy budeme vyhledávat ...a nic nenajdeme

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.