K Vánocům dostali zamítnutí dotace. Podle klubů ale MŠMT postupovalo špatně

středa 8. ledna 2020 ·

Když 24. prosince předsedové sportovních oddílů netrpělivě otevřeli datovou schránku, čekalo na některé z nich nemilé překvapení. Našli v ní zamítavé rozhodnutí o dotaci z výzvy Můj klub 2019. A to byli ještě ti šťastnější. Ministerstvo školství totiž posílalo rozhodnutí nejen 23. prosince, ale pokračuje v tom i ve druhém lednovém týdnu. Prostředky, které z dotace rozdělovalo, přitom měly jít na výdaje v roce 2019. I kdyby tak kluby peníze nakonec obdržely, měly by nejvíce tři pracovní dny na to je utratit. Nebo musely s dotací počítat a výdaje fakturovat zpětně. A nešlo o malé částky. Průměrná dotace dosahovala téměř 231 tisíc korun. Informuje Seznam Zprávy.



Kluby, které se zamítnutím dotace nesouhlasí, se ale nemohou bránit. Proti rozhodnutí nelze podat rozklad ani se odvolat. „Nemožnost podat rozklad nebo odvolání vyplývá z § 14q odst. 2 zákona o rozpočtových pravidlech. Žadatel o dotaci se proti negativnímu rozhodnutí může bránit jen správní žalobou,“ říká mluvčí MŠMT Lednová.

„Kluby podají správní žalobu a co? Za pár let třeba soud rozhodne, že ministerstvo pochybilo, ale kluby budou muset podat další žalobu o náhradu škody, a to bude trvat dalších několik let,“ vidí ve správní žalobě pro kluby jen další nejisté náklady předseda SK Benešov Tomáš Novák.

Jeho klub ale ministerstvo žalovat bude. Benešovští fotbalisté totiž stejně jako více než tři stovky dalších sportovních spolků o dotaci kvůli formální chybě přišli. Podle Nováka ale ministerstvo nepostupovalo správně. MŠMT mělo totiž kluby, které nedodaly finanční vypořádání se státním rozpočtem, vyzvat k nápravě. Pokud by tak spolky neučinily, mohlo strhnout část z vyplacené částky. Žádnou výzvu ale ministerští úředníci klubům nezaslali.


Celý text naleznete zde

2 komentářů:

turistao 982 řekl(a)...
8. ledna 2020 v 11:06  

Úředníci rozhodují o mnohém, ale neodpovídají téměř za nic. Přesně opačně je tomu u učitelů.

Q. E. D. řekl(a)...
8. ledna 2020 v 16:13  

Podle Plagy se ale možnost opravy chyb týká jen nekompletní nebo nesprávně vyplněné žádosti. Pokud část dokumentu klub nepošle, nelze to už napravit. „V tomto případě se totiž nejedná o ‚nekompletní či nesprávně vyplněnou žádost’, tedy o vadu, na kterou pamatuje výše citovaný zákon a výzva…“

Takže chybějící dokument v žádosti nedefinuje nekompletní žádost. Zajímavý výklad.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.