Ivan Hoffman: Už mu to začlo

neděle 19. ledna 2020 ·

„Z očekávaných událostí, které přinesou nejbližší dny, jsem nejvíce napjat ohledně odpovědi mateřské školky na stížnost, kterou dcera podala na učitelku mého vnuka Jonáše. Ideální by bylo, kdyby tu paní na hodinu propustili, ale nežijeme v ideálním světě. Jonáš ještě v životě potká dlouhou řadu lidí, kteří na něj budou zlí. Jak zpívá kamarád Vláďa Mišík „už mu to začlo“,“ píše Ivan Hoffman v Deníku.



Ivan Hoffman (repro ČT)
Hoffman mimo jiné píše: 

Neumím posoudit, zda je školství v krizi, respektive zda někdy v krizi nebylo. Nevím, zda jsou učitelé podceněni, či přeceněni. Říká se ale, že školu tvoří žáci, nikoli učitelé. Rozumím tomu tak, že se školou myslí myšlenkový směr a ten se prosadí v konkurenci, jen když žáci zastíní své učitele, posunou poznání dál a výš. Pak ale osobnost není formována autoritami, nýbrž konfrontací s autoritami. A pokud jde o to, zda následovat autority, anebo se jim vzepřít, „b“ je správně. Nevěřím na disciplínu. Doufám, že Jonáš má na víc. Na rebelii.


Celý text naleznete zde

29 komentářů:

Jiri Janecek řekl(a)...
19. ledna 2020 v 9:25  

" Ideální by bylo, kdyby tu paní na hodinu propustili, ale nežijeme v ideálním světě. Jonáš ještě v životě potká dlouhou řadu lidí, kteří na něj budou zlí."

Trochu soudnosti by mohli projevovat i prarodiče pokud jde o jejich vnoučata...

U Ivana Hoffmana je to dvojnásobné zklamání...

mirek vaněk řekl(a)...
19. ledna 2020 v 10:01  

Učitelka asi udělala chybu. Otázkou je, jestli si to uvědomila. A jak dál reaguje. Pokud by to byl stabilní postoj, pak asi ve školce nemá pracovat.
Chlapec má životní zkušenost. Rodiče asi nedostatečně komunikují ze školkou. Jinak by se situace nějak vyřešila nebo by článek byl o něčem jiném.
Jen doufám, že chlapec si do života neodnese, že jen jeho názor je ten správný a nebude své rebelantství projevovat utiskováním jiných.

Moravcová řekl(a)...
19. ledna 2020 v 11:23  

"Školky jsou dnes soukromé anebo státní. V soukromých se rodič nedoplatí, ale s dítětem je nakládáno jako s klientem, tedy slušně. Státní jsou levnější, ale odpovídá tomu úroveň personálu."

Pane Hoffmane, možná Váš vnuk opravdu narazil na paní učitelku, která nezvládla danou situaci nejlépe, možná Váš vnuk podporovaný Vámi a rodiči je více než "kreativní mladý muž", ale připusťte i tu možnost, že učitelku záměrně a častěji "vytáčel".

Nelíbí se mi, že šmahem odsuzujete státní školky, rozhodně si to nezaslouží.
Také si myslím, že situaci dobře nezvládla Vaše dcera, možná stačilo s paní učitelkou normálně promluvit, teprve potom podat stížnost. O tom v článku nepíšete.
Také bych očekávala, že si o situaci promluvíte doma se svým vnukem. Opravdu upřímně Vám přeji, aby se Vám výchova Vašeho vnuka dařila. Učím na gymnáziu a už jsem zažila hodně kreativních mladých lidí, ale také pár zklamaných rodičů.

Petr Portwyn řekl(a)...
19. ledna 2020 v 11:43  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Petr Portwyn řekl(a)...
19. ledna 2020 v 11:45  

Nevykládám Jonášovi, že škola je nutné zlo, že od ní nemá nic očekávat, neboť mu do života nic nedá. Přijde na to sám. Nějak se tím nepřátelským prostředím protluče. Protože je chytrý, veselý, od pohledu syčák, má myslím slušnou šanci, že na něm školský systém nenapáchá nenapravitelné škody.

No, tak si rozeberme životní postoj pana Hoffmana.
Škola je "nutné zlo" a "do života mu nic nedá".
Paušální odsudek, poslední uvozovky úplně umanuté.

...je chytrý, veselý, od pohledu syčák
Možná to bude tím, že chlapec je veden k tomu, aby byl syčák? Hezký hodnotový systém, takový moderní. Jistě by pan Hoffman chtěl potkávat v životě co nejvíc syčáků.

Je možné, že učitelka udělala chybu - pokud ovšem pan Hoffman nelže. Vzhledem k očividné zaujatosti proti škole a nekritickému vyzdvihování dítěte to nelze vyloučit.
A už vůbec se nedá vyloučit, že jen vyvrcholila řada provokací, kdy učitelce selhaly nervy. Ano, byla to chyba.
Ale kdo ví, jak to bylo.

Autor pak zneužívá pozici novináře k tomu, aby si vyřizoval osobní účty, mstil se. Jeho jednání je nízké.

PP řekl(a)...
19. ledna 2020 v 11:56  

Velké zklamání z postoje pana Hoffmanna.
Sám jsem byl vždy těžce zvladatelný rebel.
Ale nikdy to nešlo přes autoritu učitele.

PP řekl(a)...
19. ledna 2020 v 11:59  

Další z těch, kteří nezvládli většinu předmětů a "musil" se učit.
Což mu bezesporu ublížilo a ani jeho vyjadřování, psaní, formulace, stavba věty a pár souvislostí, které mu náhodou došly, taky nemají se školou nic společného...

L.snirch řekl(a)...
19. ledna 2020 v 12:41  

Pokud znáte písničkáře Ivana Hoffmana z před roku 1989, jeho písně, jeho vystoupení s Joan Baez na Lyře 1989, tak chápete, o čem a proč píše. Já jeho koncerty z roku 1989 často poslouchám, byl pro nás inspiraci.
Školství by mělo by více o otevřené, nemělo by stavět na poslušnosti (nezaměňovat se slušnosti). Většinou to funguje dobře, ale někdy (nelze zobecňovat) se to nepovede. Autorita učitele musí být přirozená, ne formální. Pokud jen formální, o rebelství si koleduje a právem.

Pokud je pravdivý popis (nevím), učitelka dělá hrubou chybu, ale o vyhazovu nemá smysl mluvit, spíše o komunikaci a nápravě. To by mělo stačit. Zobecňování Ivana Hoffmana je nepřijatelné.

laimes řekl(a)...
19. ledna 2020 v 14:02  

dědeček byl rebelem ještě v době socialismu,v plánované společnosti,kde rebelové narušují plán a jsou problémem,komunisti=úv ksč se rebelií a stávek bálo,z jedné strany nasadit festovně pendrekáře nešlo a z druhé strany týden dva stávek = krach plánovací ekonomiky,dneska je situace mnohem jednodušší,nikdo nikoho nenutí plnit plán a chodit do práce,rebelovati lze svobodně a dle chuti a pokud dědeček ivo zvládne finančně sponzorovat rebela jonáše

Jiří Klabal řekl(a)...
19. ledna 2020 v 14:31  

U lidí, kterých si člověk váží a mezi něž pana Hoffmana řadím, tahle nesmyslná a radikální generalizace zamrzí dvojnásob :-(

Petr řekl(a)...
19. ledna 2020 v 16:11  

Národní pedagogická fronta opět v plné formě. Školství si rozvracet nedáme! :-D

Ivo Mádr řekl(a)...
19. ledna 2020 v 16:49  

"Nevykládám Jonášovi, že škola je nutné zlo, že od ní nemá nic očekávat, neboť mu do života nic nedá. Přijde na to sám."

"Já to říkám stále dokola, zrušme povinnou školní docházku, protože škola "ničí osobnosti".
Ideálním řešením tohoto "konfliktu" je jedině dialog. Popsaná situace muže a nemusí být plně pravdivá. Je tedy třeba, aby matka Jonáše probrala situaci přímo s paní učitelkou.

Petr Portwyn řekl(a)...
19. ledna 2020 v 18:27  

Právě že si to pamatuju. Pan Hoffman se dopustil toho, proti čemu tehdy vystupoval - zneužití moci.
Je to tak jak píšete. Pokud je to pravda, má se dosáhnout nápravy. Volání po vyhazovu je kojzarovské.

Petr Portwyn řekl(a)...
19. ledna 2020 v 18:31  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Petr Portwyn řekl(a)...
19. ledna 2020 v 18:34  

Jinak v říkání barev anglicky žádnou extra "rebelii" nevidím, a taky nevěřím tomu, že by učitelka neznala těch pár notoricky známých slov - angličtina je dnes všude. Vyjadřuju se k chování pana Hofmana, nikoli k dítěti.

Mimochodem dnes se slovo "rebel" používá nesmyslně. Fotbalista, který přijde na trénink opilý, není rebel, ale pako. Dítě, které hází odpadky po zemi, není rebel, ale je nevychované. To se netýká článku, je to jen obecný postřeh o deformování významu slov.

Ivo Mádr řekl(a)...
19. ledna 2020 v 18:56  

Pane Portwyne, rebel je např. v podání ČT, o konfliktu v Sýrii, fanatický islamista z Idlibu.

Nedokáži posoudit, co je tady v tomto sporu pravda a co je lež. Prostě máme nedostatek informací. Těžko tedy odhadovat vinu a trest. Děti ve věku 4 let mají ale často velmi bujnou představivost. Bohužel, i ve vyšších ročnících dobře známe ony "osobnosti" a jejich vlivné tatínky, maminky, ČŠI, zřizovatele,...a vyrovnávání si účtů s pedagogy. Občas mám pocit, že se v této oblasti za 30 let nic moc nezměnilo.

rváčkazvesela řekl(a)...
19. ledna 2020 v 19:44  

Vážený pane Hoffmane, mám ráda Vaše komentáře - politické.
Myslíte, žebyste mohl zkusit být aspoiň den v roli učitele v MŠ?
Možná by to mnohé vyřešilo.

rváčkazvesela řekl(a)...
19. ledna 2020 v 19:44  

Mimochodem, každému vždycky někdy něco začne...o tom je život.

Pavel Doležel řekl(a)...
19. ledna 2020 v 21:52  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Pavel Doležel řekl(a)...
19. ledna 2020 v 21:54  

Na to je jediná odpověď - ať pan Hoffman dá svého vnuka do školky, která mu bude vyhovovat a kde jeho geniální vnuk s potřebou rebélie, bude spokojený. A pokud taková není za ubohé veřejné peníze, neboť učitelka s 25 tsíci hrubého neovládá angličtinu, tak si asi bude muset připlatit. Pak bude jistě vnuk spokojený a pan Hoffman rovněž. Za dostatečný obnos se jistě najde i kupa těch, kteří mu rádi potvrdí, že nadaný mladý pán (sic), je výjimečný a je třeba k němu jako k výjimečnému přistupovat.

laimes řekl(a)...
20. ledna 2020 v 6:18  

školství musí mít školy státní a soukromé,státní poskytují standard pro standardní žáky a ty soukromé pro výjimečné

Jiri Janecek řekl(a)...
20. ledna 2020 v 8:44  

"Nedokáži posoudit, co je tady v tomto sporu pravda a co je lež. Prostě máme nedostatek informací."

Nezlobte se, pane Madre, ale chtit - v zemi, ktera ma nejaky zakonik prace - hodinovou vypoved pro ucitelku MS za nejakou necitlivost na vanocni besidce, je proste ulet nekritickeho dedecka…
Pozitivni je, ze nevola po ustrizeni ruzku jejiho maturitniho vysvedceni…

fp řekl(a)...
20. ledna 2020 v 11:39  

Tak to mne pan Hoffman zklamal. Takovouto banální situaci lze snad vyřešit několika větami. Asi tvůrčí krize. Nejsou dvě strany této barikády.
Právě učitelky MŠ a prvních tříd mají můj velikánský obdiv. Mimo jiné dokáží zajistit aby nedošlo k masakru při tvorbě vystřihovánek a ta zázračná proměna předškoláků roztodivné úrovně v píšící čtenáře je úžasná. A těm, které zvládnou i ty nadané nebo vymazlené, již čtoucí nebo slabikující děti, tak těm přímo metál.

PP řekl(a)...
20. ledna 2020 v 16:18  

fp: Píšete mi z duše. Velký obdiv jim patří, ne dehonestace.

Pavel Kraus řekl(a)...
20. ledna 2020 v 17:26  

Při své komunikaci s rodiči (případně prarodiči) vycházím vždy z toho, že mají plné právo nebýt vzhledem ke své ratolesti objektivní. Dokonce bych považoval za podivné, kdyby byli. Proto mám pro historku pana Hoffmana pochopení. Méně pochopení mám pro toho, kdo zprávu o tom, jak můj vnouček je nejlepší a po mně, vydá v celostátním deníku.

Tajný Učitel řekl(a)...
20. ledna 2020 v 17:44  

Některé školky některé děti semelou a některé školy také, co si budem poudat. Naštěstí dnes už máme tú lidsků slobodu, co je nejkrásnější a tak můžeme své děti dát někam kde vědí co dělají. Demokracii a svobodě zdar.

Petr Portwyn řekl(a)...
20. ledna 2020 v 18:10  

Pan Mádr
Kdyby jen v Sýrii.

Máte pravdu, nemáme informace z druhé strany, vlastně nemáme informace vůbec - jen zlostný výkřik.
Jediné, co víme jistě, je, že renomovaný žurnalista v deníku s celostátní působností z osobních důvodů požaduje čísi profesní likvidaci.

Samotná "causa barvy" je marginální - záležitost na jeden telefonní hovor matky s učitelkou.

rváčkazvesela řekl(a)...
20. ledna 2020 v 19:39  

Samotná "causa barvy" je marginální - záležitost na jeden telefonní hovor matky s učitelkou.
A kdo komu by měl jako zavolat?
Matky kvůli tomu nevolají,bojí se konfrontace. Povolají radši někoho výše postaveného a ten učitelce ukáže...je to zcela normální - je tu absence normální komunikace.A učitelky mají takzvaně špatnou pověst už ze své podstaty - něco po našich poupátcích chtějí..považtre ty jsou ale agresivní, co?

BP řekl(a)...
20. ledna 2020 v 22:08  

Všechno, co opravdu potřebuju znát, jsem se naučil v mateřské školce
kniha od: Robert Fulghum

Pan Hoffman přistupuje velmi sebestředně k výchově dětí ve školce.
Měl by si přečíst Fulghuma, aby získal nad věcí náhled.

Učitelky MŠ a 1. stupně ZŠ by měly být placeny zlatem.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.