Filip Pertold: České děti v zajetí politikaření

neděle 26. ledna 2020 ·

„Stručně řečeno, kdyby nebylo Evropského sociálního fondu, tak český stát pro rodiny s dětmi mladšími tří let nedělá nic. V roce 2014 se rozjel projekt dětských skupin, ve kterých je momentálně přibližně 14 tisíc dětí a mohlo by jich být více. Místa v dětských skupinách jsou zásadní pro rodiče, kteří hledají způsob, jak skloubit profesní kariéru a rodičovství a také plnit kasu státního rozpočtu. Evropské fondy na stávající dětské skupiny však dojdou v polovině roku 2022,“ píše Filip Pertold v Hospodářských novinách.



Filip Pertold (facebook.com)
Pertold mimo jiné píše: 

V současné době skončilo připomínkové řízení k novele zákona o dětských skupinách, který by sice měl systémově řešit jejich financování, ale zatím se v něm zrcadlí hlavně problémy našeho vládnutí. Ministerstvo práce a sociálních věcí navrhlo přejmenovat dětské skupiny na jesle, což sice není ve světle vzpomínky na "komunistické jesle" ideální, jenže to samozřejmě není to nejzásadnější. Úředníci totiž bez mrknutí oka přiklepli dětským skupinám asi poloviční dotaci oproti té, kterou nyní poskytuje EU. Tento nelogický krok je ústupkem ministerstvům financí i školství, která jásají, jak se vyrovnají podmínky s mizerně financovanými státními školkami, jež potřebují hlavně personálně posílit.

Konečný výsledek dohadování o financování stávajících dětských skupin není v současné době příliš jasný. Zatím vítězí čistý resortismus nad zájmem rodiny.


Celý text naleznete zde

5 komentářů:

Radek Sárközi řekl(a)...
26. ledna 2020 v 14:42  

Autor článku jaksi pozapomněl na 45 000 dvouletých dětí v mateřských školách, které mají mnohem horší podmínky než dětské skupiny...

Nicka Pytlik řekl(a)...
26. ledna 2020 v 16:05  

pozapomněl na 45 000 dvouletých dětí v mateřských školách

Toť!
Narvat děti do toho devastujícího systému co možná nejdřív a ponechat je tam co možná nejdéle.
Jen ať si užijí do sytosti.

Michal Komárek řekl(a)...
27. ledna 2020 v 12:31  

Omlouvám se ostatním diskutujícím, že chtě nechtě musejí přihlížet absurdní exhibici PP, jehož příspěvky nesplňují ani elementární požadavky na slušnou diskusi. Jeho příspěvky jako SPAM kontaminují rubriku "Diskuse", s tím technicky nelze nic provést. Diskusi bez těchto příměsí lze sledovat v rubrice "Komentáře" v horní liště. Děkuji!

Lenka Pokorná řekl(a)...
27. ledna 2020 v 16:51  

My bychom raději diskutovali bez Vašich příměsí, pane Komárku!!!

Michal Komárek řekl(a)...
27. ledna 2020 v 17:19  

Někteří nepochybně ano, paní Pokorná. Ale diskutujícím typu PP nebo pana Kocourka rozhodně pravidla diskuse na ČŠ přizpůsobovat nebudu. A neproduktivní "diskusi o diskusi" rozvádět nebudu také. Děkuji!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.