Byznys na vysokých školách kvete, studenti platí za napsání prací tisíce

čtvrtek 30. ledna 2020 ·

Do světa placených seminárek a diplomek se rozhodl proniknout i deník MF DNES a otestoval, jak snadné to je. Výsledek? Objednat si pizzu není složitější. Dokonce existuje ceník. Je libo seminárku? Od 199 korun za normostranu. Bakalářka o 50 korun víc.



Redakce MF DNES vyzkoušela, jak takový proces vypadá. Ve veřejné skupině studentů na internetu visela poptávka na zpracování seminární práce. Týkala se analýzy vysokých škol ve státech západní Evropy a byla určena pro třetí ročník jedné tuzemské soukromé vysoké školy.

Maximální rozsah osm stran. Odměna? Tři tisíce korun. Neblížil se přitom ani termín odevzdání, student si pouze nevěděl rady. Psaní akademických prací mu prý příliš nejde. „Peníze pošlu klidně předem, doopravdy potřebuji pomoc,“ psal v jedné ze zpráv, když MF DNES reagovala na jeho „inzerát“. Peníze opravdu přišly předem. Záruku, že k napsání práce skutečně dojde, přitom student žádnou neměl.

Napsat práci zabralo i s rešerší reportérce zhruba tři hodiny. Hodina práce tak s konečným výdělkem vyšla na tisíc korun.


Celý text naleznete zde

5 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
30. ledna 2020 v 8:18  

Už před 20 ledy si přivydělávala tvorbou diplomových prací na klíč k mizernému školskému platu sekretářka s maturitou. Už řadu let je mimo školství.
Je s podivem, že po 20 letech do toho konečně někdo hrábl. Otázkou je, jak je to možné při špičkové kvalitě našich vysokých škol. A jestli s tím někdo bude něco dělat.
To je ten důvod proč mnozí nechtějí taky státní maturitu. Jakákoli nezávislá kontrola škodí vydávání papírů o kvalifikaci.

A když jsme u toho. Opravdu si někdo myslí, že referáty žáků 4 třídy ZŠ(mnozí čtou s obtížemi a psát mic neumí) v rámci moderních metod dělají ti žáci? Už jsem pár nadávajících (dle modernizátorů nepokrokových) rodičů potkal.

Petr Portwyn řekl(a)...
30. ledna 2020 v 8:24  

Pan Vaněk
A jak by se dalo pěkně fixlovat s portfoliem...

Lukáš Masopust řekl(a)...
30. ledna 2020 v 12:21  

Zdravím,

pokud budou požadavky na práci dobře nastavené, tak se pak ukáže, zda je práce k něčemu, mi nějakou vypovídající hodnotu.

Před časem jsem dělal podobný výzkum. Zkoušel jsem, zda někdo žákům, které jsem učil, dokáže vytvořit zadaný projekt. Více zde: https://blogkantora.cz/2018/10/08/proc-si-nekoupit-vypracovani-seminarky/

Nowak řekl(a)...
30. ledna 2020 v 13:02  

Psaním diplomek si prý přivydělává celá řada SŠ učitelů. Takže zvýšení platů učitelům tenhle byznys omezí.

Tajný Učitel řekl(a)...
30. ledna 2020 v 14:43  

Cermat na ně.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.