V loňském roce mateřské školky odmítly přijmout podle údajů České školní inspekce každé třetí dítě, přičemž více než třetina z nich byla mladší tří let.

úterý 10. prosince 2019 ·

Za posledních deset let se zvýšil počet mateřských školek o desetinu a množství tříd o čtvrtinu. V tuto chvíli chodí do mateřinek 364 tisíc dětí. V loňském roce mateřské školky odmítly přijmout podle údajů České školní inspekce každé třetí dítě, přičemž více než třetina z nich byla mladší tří let. Soukromých školek je podle aktuálních statistik v Česku 399 a starají se o více než 12,5 tisíce dětí. Ale i ty jsou už na svých limitech. Informuje deník Právo.



Aneta Lednová (msmt.cz)
Rodiče, většinou matky, tak zvažují, zda se jim od dvouletého dítěte vyplatí odcházet do práce, když nemají jinou alternativu než placené hlídání nebo komerční školku. Podle některých průzkumů pouze 44 % českých žen s dítětem ve věku do pěti let pracuje.

„Na základě telefonických i písemných dotazů od obecních zřizovatelů je evidentní, že se některé lokality potýkají s nedostatkem volné kapacity i pro nárokově umisťované děti do mateřských škol. Největší počet žádostí do dotačních programů byl předložen z oblasti Středočeského kraje a Vysočiny. Celkově nyní vznikne 112 nových tříd mateřských škol s navýšením rejstříkové kapacity pro 2612 dětí,“ sdělila Právu mluvčí MŠMT Aneta Lednová.


Celý text naleznete v Právu

1 komentářů:

laimes řekl(a)...
10. prosince 2019 v 16:31  

školky se rozprodaly-privatizovaly a nové se nepostavily.troubo div se !

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.