Rektor Martin Bareš: Kdo neučí na úrovni, má mít nižší plat, nebo odejít

neděle 8. prosince 2019 ·

Profesor Martin Bareš je špičkovým neurologem, vědcem a učitelem. Před několika lety dostal nabídku, aby se natrvalo usadil v USA. Vrátil se ale do Brna a kromě medicíny se věnuje i dráze akademického funkcionáře. Byl děkanem Lékařské fakulty Masarykovy univerzity, prorektorem a od 1. září jejím rektorem. Má velké plány, neboť se drží hesla, že jen malí lidé si kladou malé cíle. Rozhovor přináší Deník.



Martin Bareš(muni.cz)
Řekl jste také, že do roku 2030 by se měla Masarykova univerzita stát nejlepším vysokým učením v České republice. Jak toho chcete dosáhnout? 

Kdybych si vypomohl sportovním příměrem, tak na začátku sezony chce každé mužstvo vyhrát, ať už je to více či méně reálné. Můj cíl je extrémně ambiciózní, ale splnitelný. Vzhledem k naší tradici, jménu, které nosíme, a především lidem z akademické obce toho můžeme dosáhnout. Podmínkou je, že každý z nás bude naplňovat masarykovský imperativ: překonávat dobré lepším.

Kdybych zůstala u hokeje, tak Rytíři Kladno sázejí na svoji superstar Jaromíra Jágra. I vaše univerzita se pyšní vědeckými hvězdami, například již zesnulým profesorem sociologie Ivem Možným. Budete v tom běhu za nejvyšší příčkou podporovat hlavně výjimečné jedince, nebo spíše dbát na kvalitní průměr?'

Musí to být v rovnováze. Žádný úspěšný tým nemůže být sestavený jenom z hvězd, nemohou všichni dávat branky, někdo musí být v obraně nebo rozehrávat. Musí jít o dobrý mix, přičemž každý by měl mít ambici stát se hvězdou ve svém oboru a zlepšovat se. Nesmíme se bát tým obměňovat a dbát musíme o dobrý dorost, podporovat doktorandy, lákat kvalitní studenty.

Obměňovat tým v univerzitním prostředí ale není vůbec snadné. Mnozí vysokoškolští učitelé zůstávají na svém místě bez postupu několik desetiletí, aniž by na sobě příliš pracovali. Sám jste si povzdechl, že v tomto ohledu vám zákoník práce příliš nepomáhá. Co s tím? 

To je velký handicap českého vysokého školství, jemuž legislativa vskutku nepomáhá. Podmínky ve vztahu k zaměstnancům jsou velmi ochranářské a rektor nemá přímé personální pravomoci. Nechci se ale vymlouvat. Je řada věcí, které můžeme ovlivnit sami, jen to chce odvahu a upřímnost. Můžeme nastavit vnitřní výběrové procesy, stanovit jasné podmínky. Pakliže někdo úkoly neplní, měl by to pocítit na financích nebo bychom se s ním měli rozloučit. Musíme se také daleko víc otevřít světu, i když naše univerzita už jedničkou v internacionalizaci je.


Celý text naleznete zde

4 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
8. prosince 2019 v 11:15  

Na rozdíl od M Beka, který mířil čelem k masám se zdá, že nový rektor míří správným směrem. Jenže slova jsou jedno a lidé druhé. Myslím, že v českém školství je trochu probém, když špatní odejdou získat na jejich místo někoho lepšího. U nadprůměrných škol to ještě jde, ale u průměrných už je to fantazie.

BP řekl(a)...
8. prosince 2019 v 12:18  

Aby nakonec měl vůbec kdo učit!

Milan Keršláger řekl(a)...
8. prosince 2019 v 20:38  

Na univerzitách učí externisti za almužnu. Docenti a profesoři mají vyšší (učitelské) platy právě na jejich úkor, bohužel však učí obvykle málo a není pravidlo že profesor/docent = dobrý učitel. Kdo chce na VŠ plat, musí frčet v projektech, ovšem to znamená soustředit se na projekty a ne na výuku. A nakonec - chce být nejlepší podle počtu tzv. lítacích profesorů (tj. čárek za "akademiky" v týmu), kteří se nechávají zaměstnat na více univerzitách (protože ministerstvo podle množství čárek hodnotí)? Nebo ve výuce? Nebo ve výzkumu? Nebo v publikacích (v predátorských časopisech)? Spousta otázek, málo odpovědí... jen spousta slov. I tak samozřejmě - hodně štěstí.

turistao 982 řekl(a)...
11. prosince 2019 v 9:27  

Může učit na úrovni ten, jehož škola zápasí s nedostatkem peněz na pomůcky a učí (musí učit) ze starých učebnic?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.