Odbory začnou tlačit na zvýšení platů učitelů už od ledna. Chtějí vytvořit „Národní frontu“ se všemi, kdo je podpoří

pátek 13. prosince 2019 ·

Učitelé se chtějí v příštím roce vyhnout debaklu se zvyšováním platů, jaký zažili letos. Proto už v lednu chtějí zahájit jednání o navýšení svých příjmů v roce 2021 a zároveň sledovat rozpočty škol, zda do nich plynou peníze, které vláda nakonec schválila. Odbory proto budou sledovat přísuny peněz do školských pokladen. „Počkáme, zda každý ředitel bude přesně znát prostředky pro pedagogické i nepedagogické pracovníky,“ řekl předseda školských odborů František Dobšík. Podle něj se musí už v lednu ukázat, zda školy dostanou peníze na slíbené desetiprocentní navýšení. Reportáž přinášejí Hospodářské noviny.



František Dobšík (repro ČT)
Navýšení platů o deset procent navrhla vláda a prosadila ho také při schvalování státního rozpočtu na příští rok. Osm procent má jít na plošné navýšení všem pedagogům, dvě procenta pak budou rozdělovat ředitelé škol jako osobní odměny. Odboráři se však obávají toho, že nastane stejná situace jako letos, kdy z patnáctiprocentního navýšení putovala většinu roku do rukou ředitelů jen tarifní část, tedy deset procent. „Uvidíme, jak se v rozpočtech škol promítá slíbené desetiprocentní navýšení,“ uvedl Dobšík.

Dobšík řekl, že hodlá vytvořit „Národní frontu“, tedy spojenectví se všemi zaměstnavateli a dalšími organizacemi, které je budou ochotny podpořit. „Budeme se snažit vyjednávat rozpočet už od začátku, aby se předešlo tomuhle handrkování a tahanicím,“ řekl Dobšík.


Celý text naleznete v Hospodářských novinách

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.