Jaroslav Mašek: Jak (ne)používat technologie – díl 7.: Digitální minimalismus

středa 11. prosince 2019 ·

Digitální minimalismus, jak jej definuje Cal Newport, je „způsob používání technologií, při němž se soustředíte pouze na malý počet pečlivě vybraných a optimalizovaných aktivit ve prospěch věcí, jichž si ceníte, a s klidným srdcem si necháváte ujít všechno ostatní.“ Když si to uvědomíme, nejde ve skutečnosti o nic jiného než o obdobu Time Managementu.



Kromě toho, co ze svých aktivit prioritizujeme a jak to děláme, jde tentokrát navíc o to, jak k tomu (ne)používáme technologie, a zejména pak chytrý telefon.

U digitálního minimalismu jde také, mimo jiné, o kombinaci mnoha různých přístupů. Některé z nich jsem na Spomocníkovi, v seriálu Jak (ne)používat technologie, již sám, nezávisle na této knize, zmínil – o roli zařízení v rámci našeho ekosystému (díl 1.), nastavení pracovního workflow pro každé konkrétní zařízení (díl 2.), vypnutí či výrazné omezení notifikací podle zaměření, účelu či role zařízení (díl 3.), vlastního, předem vymezeného času na konkrétní aktivity, jako je práce s e-maily (díl 4.), vyřizování hovorů a textová komunikace, nebo uvědomění si času stráveného na svém telefonu a s danou kategorií aplikací (díl 6.).

Autor v knize pomocí myšlenek, příkladů a konkrétních rad ukazuje, jak a proč digitální minimalismus funguje, ale především, jak jej začlenit do našeho života. Od začátku je však zřejmé, že ne vše bude a musí fungovat u všech. Když si to uvědomíte, tahle skutečnost je na dovednosti (ne)používat technologie ta nejkrásnější. Že totiž neexistuje jeden univerzální způsob, který by šel aplikovat na všechny stejně. Jinak chytrý telefon používá iGenerace (Generace Z), jinak mileniálové (Generace Y), a ještě jinak Generace X.

Nejde tedy o to, ztotožnit se se všemi kroky a radami, které Cal Newport v knize nabízí, ale najít takové, jejichž kombinací se z nás stanou digitální minimalisté. Případně alespoň na čas tento přístup zakusit a zjistit, zda nám pomáhá stát se úspěšnějšími nebo klidně jen spokojenějšími lidmi.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.