Chtěli učit umělecké terapie. Ministerstvo to zatrhlo. U soudu půjde o 50 milionů

středa 11. prosince 2019 ·

Získat akreditaci pro novou soukromou vysokou školu je nákladný, zdlouhavý a náročný proces. Správní poplatek je 100 tisíc korun, žadatel musí dodat už předem nejen uzavřené smlouvy s pedagogy, zajištěné prostory, ale třeba i vybavenou knihovnu. To všechno bez záruky, že investovaný čas a peníze nebudou zbytečné. Ještě obtížnější je ale změnit názor hodnotitelů a Ministerstva školství. Zvlášť pokud úředníci nehrají podle pravidel. Reportáž přináší Seznam Zprávy.



Tohle všechno už tři a půl roku řeší jednatelka Vysoké školy uměleckých terapií (VŠUT) Marie Beníčková. Že úředníci nepostupovali správně, není navíc jen její názor, potvrdila to i Kancelář veřejného ochránce práv.

VŠUT podala žádost v květnu 2016. Škola chce nabízet bakalářské studium v oborech arteterapie, muzikoterapie, dramaterapie a tanečně-pohybová terapie. To jsou léčebné a výukové postupy, které lze využít v sociálních službách, ale i ve vzdělávání. Odborníci na trhu přitom chybí. Muzikoterapii a dramaterapii nabízí jako jediná Univerzita Palackého v Olomouci, arteterapii pak v kombinovaném bakalářském studiu jen Jihočeská univerzita.

Do žádosti ale vstoupila změna legislativy. Místo akreditační komise vznikl Národní akreditační úřad. Ministerstvo školství tak po vysoké škole chtělo, aby celou tisícistránkovou žádost přepracovala. Novela přitom v době podání žádosti ještě neplatila. Na kompletní vyřízení zaslané žádosti má pak ministerstvo 150 dní, jen na odpověď ale Beníčková čekala více než rok. A byla zamítavá. 

„Stanovisko Národního akreditačního úřadu je velice vágní a v podstatě nepřezkoumatelné. Jedním z problémů, který nám vyčítají, je třeba to, že jsme si dovolili necitovat literaturu člověka, který seděl v komisi,“ zlobí se Beníčková. Kromě toho se k tomu škola ani nemohla vyjádřit.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.