´Během deseti let nebude mít kdo učit.´ Učitelé dostanou od ledna přidáno, podle odborů je to málo

čtvrtek 26. prosince 2019 ·

„Do školství pořád nejdou peníze, které by tam být měly. Platy učitelů jsou na takové úrovni, že během deseti let, až odejdou silné ročníky učitelů do důchodu, nebude mít kdo učit,“ říká v reportáži Českého rozhlasu ředitelka jazykové školy v pražské Horáčkově ulici Jana Libichová.



Důvodem jsou podle ní peníze. „S těmi platy, jaké jsou, absolventi do škol nastupovat nechtějí. A já se jim nedivím,“ dodala Libichová, jejíž škola se první listopadovou středu přidala k učitelské stávce. 

„Učitelské profesi konkurují všechna ostatní zaměstnání vyžadující vysokoškolské vzdělání, včetně právníků, lékařů, IT expertů a dalších profesionálů,“ upozorňuje anylytik Daniel Münich. „Když se lidé na konci střední školy rozhodují, co studovat a vidí tu platovou bídu učitelů, rozhodne se velká část z nich touto cestou nejít. Tím jsou pro tento systém téměř definitivně ztraceni.“

V dalším rozpočtu ale ministr školství nechce řešit jen platy. „Je to i o podmínkách ve školách. Na to dává odpovědi Strategie 2030+, kterou připravujeme. V ní se musíme zaměřit na navýšení ostatních neinvestičních výdajů ve školství, které jsou o pomůckách nebo zvláštním vzděláváním pedagogů,“ řekl Plaga. Jeho cílem je zároveň dostat podporu blíže k učitelům.


Celý text a pořad ke stažení naleznete zde

6 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
27. prosince 2019 v 10:07  

Na některých typech škol nejsou učitelé některých aprobací už dnes. Do 10 let odejde asi polovina učitelů do důchodu. Budou učit uklizečky?

Ivo Mádr řekl(a)...
27. prosince 2019 v 13:28  

Pane Vaňku, on se zase někdo najde. Třeba středoškoláci. Úroveň inkludovaných škol opět poklesne. Ale i to zalátované školství pojede setrvačností dále.

Aprobace M,F,CH, ICT jsou opravdu velmi nedostatkové.

laimes řekl(a)...
27. prosince 2019 v 13:53  

jakpato? budou přeci učit odborníci z praxe či učitelé z lidu!

BP řekl(a)...
29. prosince 2019 v 1:17  

Laimes, letos stoupl průměrný plat ve státě na cca 34000,- Kč brutto, příští rok má stoupnout o 2000,- Kč, tedy na nějakých 36000,- Kč brutto. A plat učitelů?
Příští rok bude 30930,- Kč u začínajícího a 40320,- Kč u končícího. Když to tak nějak zprůměrujeme, bude průměrný plat ve školství cca těch 36000,- Kč brutto. Takže na slibovaných 130% průměrného celorepublikového platu nikdy školství tímto tempem nedosáhne, protože pouze dorovnává platy do průměru všech ostatních zaměstnanců.
Takže nám zase ostatní VŠ zaměstnanci utečou a my je nemáme šanci nikdy, opravdu nikdy, ani na dohled doběhnout.

laimes řekl(a)...
29. prosince 2019 v 5:10  

BP/ 30 LITRŮ JE SUPER PLAT,kdysi jsem míval průměrných 20 a zdálo se mi to málo,po dvou letech bez práce jsem učil za 10 a zdálo se mi to super,pak jsem byl rok nez práce s přijmem 0 a zdálo se mi to málo no a teď jsem v důchodu menším než těch 10 a je to super ! záleží na životních zkušenostech a úhlu pohledu

BP řekl(a)...
29. prosince 2019 v 18:13  

Laimes, já teď učím na soukromé škole po 7 měsících na ÚP a mám za pětadvacetihodinový úvazek plat začínajícího učitele, ačkoli do důchodu mi zbývají 3 roky a 1 měsíc (na státní škole za totéž 45000). Jsem ovšem zástup za MD pouze na 2 roky.
Výhoda je, že po 12 letech nikam nemusím dojíždět. Makám pořád k tomu ještě soukromě doma. Zájemců je stále víc než dost.
Ano, 30 litrů je i tak super plat, ale nezasloužil by si člověk víc?
Soudci se nikdy nepodceňovali. Proč učitelé dělají pořád jen pohůnky?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.