Z Plzně na Cambridge. Plzeňanka studuje přírodní vědy na elitní škole

čtvrtek 26. prosince 2019 ·

Plzeňanka Miroslava Novoveská vyhrála několik chemických olympiád, uspěla v evropské soutěži i ve světovém klání. Od letošního října objevuje kouzlo přírodních věd na elitní britské univerzitě v Cambridge. „Chemie je krásná. Zabýváte se světem, který nevidíte, ale spoustu věcí z něj můžete vysvětlit. Bohužel se na školách neučí příliš zajímavě. Jsou to obvykle jenom výčty, seznamy a výpočty. Ale v chemii se má ukazovat, jak věci fungují a proč,“ říká úspěšná studentka v reportáži iDNES.



Měla jasno, že chce zkusit zahraniční vysokou školu. Vyhlídla si Cambridge, kde ji zlákaly přírodní vědy. „Na Oxfordu se musíte hned od začátku úzce profilovat, což jsem ještě nechtěla. Díky olympiádám jsem poznala dost lidí, kteří si zaměření na Cambridge pochvalovali,“ zdůvodnila.

Minulý rok v listopadu absolvovala test. Poté uchazečku čekalo další písemné a ústní zkoušení. Letos v lednu se dozvěděla, že je přijata. „Není až tak moc těžké se na školu dostat, jak si lidé myslí. Po přijímačkách mi dali jedinou podmínku, abych měla z matiky, fyziky a chemie u maturity jedničky. Obavy jsem měla jenom ze státní matiky, která je sice jednoduchá, ale snadno v ní uděláte nějakou chybu. Nakonec se všechno povedlo,“ pokračovala.

V budoucnu se chce věnovat pravděpodobně výzkumu. Nevylučuje ani to, že by odbornou činnost kombinovala s kantořinou.


Celý text naleznete zde

1 komentářů:

Petr Portwyn řekl(a)...
30. prosince 2019 v 9:50  

Chemie je krásná. Zabýváte se světem, který nevidíte, ale spoustu věcí z něj můžete vysvětlit. Bohužel se na školách neučí příliš zajímavě. Jsou to obvykle jenom výčty, seznamy a výpočty. Ale v chemii se má ukazovat, jak věci fungují a proč.

No já nevím. U nás na zkostnatělém gymnáziu je to samý pokus a laborka, děti cárají po chodbě v bílých pláštích... aspoň to, co moudří úředníci nezakázali.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.