Vyjádření Asociace ředitelů gymnázií ČR k vyhlášení stávky

neděle 3. listopadu 2019 ·

Asociace ředitelů gymnázií ČR v současné době nepodporuje vyhlášení stávky. Pokud by odbory neustoupily bez boje z navýšení o 15 % na 10 %, tak by nyní stávka za 15% navýšení byla na místě.



I AŘG podporovala 10% navýšení do tarifů, ale to v době, kdy ministr školství hovořil o plošném navýšení do tarifů ve výši 1 500/2 250/2 700 Kč. Protest proti současnému navýšení 8 % do tarifů a 2 % do nadtarifů vidíme již jako spíše malicherný.

Navíc si myslíme, že termín vyhlášení stávky po podzimních prázdninách a na mnoha školách dvou dnech ředitelského volna není právě šťastný a nesetká se s pochopením veřejnosti.

AŘG i nadále podporuje navyšování platů pracovníků ve školství tak, aby dosáhli na alespoň 130 % průměrné mzdy vysokoškolsky vzdělaného zaměstnance.

Zároveň bychom rádi požádali novináře, aby informovali veřejnost i o tom, o kolik procent se pro příští rok zvyšují platy i v jiných odvětvích, neboť se domníváme, že z posledních informací v médiích mohla veřejnost nabýt dojmu, že platy se zvyšují pouze ve školství, které je ale dlouhodobě podfinancované.

V Praze 3. 11. 2019
PhDr. Renata Schejbalová, předsedkyně AŘG ČR

25 komentářů:

Unknown řekl(a)...
3. listopadu 2019 v 10:46  

Odbory vyhlašují stávku, přitom učitelé ani ředitelé nechtějí stávkovat, kde je nějaká jednota? Na veřejnost to působí nedůvěryhodně. Celé vyjednávání mi jako intelektuálovi se zkušenostmi z privátní sféry přijde amaterské. Současní vyjednávači jsou v submisivní pozici a Babiš s Plagou toho umě využili. Já stávkovat nebudu, protože nemohu z etických důvodů brát děti a jejich rodiče jako rukojmí. Plagu co nevidět odvolají, nezvládá svou úlohu, v diskusích ho cupují novináři stejnými dotazi a on spustí ten svůj kolovrátek plný procent, čísel, kterým nikdo nevěří.
Ekonomická krize za dveřmi predikuje, že příští rok bude situace podobná. Vláda nesplní sliby, je to již evergreen. Paradoxně může být tímto stylem systém očištěn od vyhořelých pedagogů a přijdou jen srdcaři, kterých je ve školách pomálu.

Tajný Učitel řekl(a)...
3. listopadu 2019 v 12:19  

Děti jako rukojmi, cestující jako rukojmí, pacienti jako rukojmi, unknown evidentně nepochopil pojem stávka. I srdcaři musí jíst, splácet a živit.

Ivo Mádr řekl(a)...
3. listopadu 2019 v 13:18  

"přijdou jen srdcaři"

Kdyby to bylo tak jednoduché, srdcaře nevytvoří recese a ekonomická krize. Chcete tím říci, že srdcaři vůbec nenastoupili do škol a makají mimo školství za 50 000?

A s odkazem na Tajného Učitele: Učení je nejen poslání, ale taky zaměstnání. Tedy souhlas s tímto odkazem.

poste.restante řekl(a)...
3. listopadu 2019 v 13:25  

Paradoxně může být tímto stylem systém očištěn od vyhořelých pedagogů a přijdou jen srdcaři, kterých je ve školách pomálu.

Systém může být "očištěn" od vyhořelých pedagogů?
Jakože "po použití znehodnoťte"?

Přijdou "srdcaři"?
Milý Unknowne, ani "srdcaři" nejsou blázni. Vy si myslíte, že někde jsou davy mladých a nadšených absolventů fakult, kteří chtějí nastoupit do školství?
Ve skutečnosti je to tak, že především "srdcaři" ve školství doposud zůstávají.
A v tuto chvíli je jich tam naopak většina, protože každý jiný, kdo nemá tuhle práci jako srdeční záležitost, už většinou odešel. Obzvláště teď, kdy vyučený kuchař si vydělá víc než učitel.

Radek Sárközi řekl(a)...
3. listopadu 2019 v 13:25  

Takže ředitelé gymnázií budou stávkovat, ale s požadavkem 15 procent navíc a v pozdějším termínu? Nebo je to jen alibistické prohlášení?

laimes řekl(a)...
3. listopadu 2019 v 13:32  

systém očištěn od vyhořelých pedagogů ........
a co budo dělat ti očištění co to mají 5-8 let do penze? nafasují aspoň provaz nebo jízdní řád pendolína?

Unknown řekl(a)...
3. listopadu 2019 v 13:33  

Dobrý den , opravdu Vám jde o podporu veřejnosti? Pokud ano, tak ji nikdy, ale opravdu nikdy nedocílíte tím, že podniknete takový krok, který jste udělali právě teď a stávku nepodporujete z toho důvodu, že ji nepodporuje veřejnost. Vy si opravdu myslíte, že získáte respekt tím, že skloníte hlavu? A to klišé o tom, jak si berete rodiče a děti jako rukojmí, je přece úplně mimo mísu. Vy máte požadavky na růst platu, které vláda znevažuje, a měli byste dát najevo, že to myslíte vážně. Pokud má Asociace ředitelů gymnázií takový postoj, je to plivnutí do tváře veškerým snahám o navýšení platu. Teď budete opravdu pro smích a málokdo najde důvod si Vás vážit.Jen na okraj, já nejsem učitel, jsem rodič a mám dvě děti, co chodí do školy a stávka nám způsobí potíže, nicméně stávce fandím.Říkala jsem si učitelé se konečně rozhýbali k nějakému rozhodnému kroku.....A teď tohle...

BP řekl(a)...
3. listopadu 2019 v 13:35  

Pokud AŘG myslí skutečně vážně, že by učitelé měli dostávat 130% platů ostatních vysokoškolsky vzdělaných zaměstnanců, tak to máme opravdu co dělat, když teď to je prý zhruba nějakých 64%!

Petr řekl(a)...
3. listopadu 2019 v 13:41  

"130% platů ostatních vysokoškolsky vzdělaných zaměstnanců"

tolik legrace při neděli...

Ivo Mádr řekl(a)...
3. listopadu 2019 v 13:49  

Někdo v ANO si myslí, že do roku 2021 neporostou mzdy ostatních vysokoškoláků?

BP řekl(a)...
3. listopadu 2019 v 13:50  

Pane Petře, už se tomu valem blížíte. Příští rok najdete na výplatní pásce přes 42000,- Kč a v roce 2021 tam budete číst částku přes 45000,- Kč hrubého, tak pravil dnes v OVM pan Faltýnek a ten to přece musí vědět lépe než Vy, kolik budete mít peněz.

Tak si proboha nestěžujte a jenom nevyhrožujte žádnou stávkou, vždyť za vlády ČSSD a ANO vzrostly platy učitelů doteď už o 60%.

Já mám ale pořád nějak stejně cca jako v roce 2012. Učím ale na soukromé škole a to je kapitola sama pro sebe. Větší mzdová mizerie už nemůže být.

Ivo Mádr řekl(a)...
3. listopadu 2019 v 13:55  

BP - smluvní platy, nezávidím. Chybí vám na škole osvícený majitel. Pěkná bída.

Lenka Pokorná řekl(a)...
3. listopadu 2019 v 14:01  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Lenka Pokorná řekl(a)...
3. listopadu 2019 v 14:08  

Jednání o navýšení platů se bohužel zvrtla v souboj dvou ješitných osobností - Dobšíka a Plagy. Doplatí na to nejenom učitelé, ale i žáci, protože to jaké tanečky se odehrály kolem zvýšení platů učitelů, od snížení z 15 % na 10 % až po přetahování se o to, zda se to rozdělí půl na půl nebo čtyři ku jedné, bude varovným signálem pro všechny, kteří snad uvažovali, že do školství nastoupí, ať už se jedná o absolventy nebo o lidi z praxe, a obrovskou hordu učitelů, kteří jsou ve věku nad 55 let a kteří budou v příštích deseti letech odcházet do důchodu, naprosto nebudeme mít kým nahradit. Nicméně si myslím, že ani u obou pánů nezůstane tato situace bez následků. Dobšík totiž ukázal svoji neschopnost a Plaga pro změnu všehoschopnost.

Ivo Mádr řekl(a)...
3. listopadu 2019 v 14:14  

Unknown

"bude varovným signálem pro všechny, kteří snad uvažovali, že do školství nastoupí, ať už se jedná o absolventy nebo o lidi z praxe"

Plat je jen jednou součástí problému. Inkluze po česku, rozsáhlá byrokracie, napůl rozvrácené školství v duchu RVP-ŠVP, vztah rodič-škola, "zvídavé" děti o počtu až 30 ve třídě, trojkolejnost základního školství, + tisíce "drobných úkonů" ve smyslu "stokrát nic umořilo vola", to je současnost českého školství. VÍTEJTE! Zn. vyhoříte do 5 let.

Ivo Mádr řekl(a)...
3. listopadu 2019 v 14:17  

Unknown=Lenka Pokorná. Byla jste moc rychlá v mazání příspěvku.

Lenka Pokorná řekl(a)...
3. listopadu 2019 v 14:29  

Ne, ne pane Mádr, situace se má tak, že s předešlými unkonown nemám PROBůH nic společného. Jen jsem si založila svůj profil na google a zjistila jsem, že zobrazení jména se musí v profilu povolit, což předchozí unknown neučinili. Rozhodně mne tedy, prosím, nespojujte s unknown z 10:36, který, přestože je intelektuál, nezvládá skloňování podstatných jmen.

poste.restante řekl(a)...
3. listopadu 2019 v 14:36  

Dobšík totiž ukázal svoji neschopnost a Plaga pro změnu všehoschopnost.

Souhlasím, paní kolegyně.

Je potřebné si přiznat, že tato stávka je z hlediska přípravy a PR naprosto nezvládnutá ze strany odborů.
Přitom stačilo nerozhodovat se v afektu už v pátek po zjevně neúspěšném jednání, ale předchozích třech dnech volna a na mnoha školách se tak ani nestihnou učitelé sejít. Ne všude už byly zřízeny stávkové výbory, které by jen čekaly na "výstřel z Aurory".

Ani termín není stanoven šťastně. Je to celé strašně diletantská "hurá akce" na jejíž přípravu je neúměrně málo času. Přitom stačilo termín posunout třeba o týden později.
Nebo třeba na pátek, což by přinejmenším o něco méně naštvalo rodiče.

I s ohledem na fakt, že jde o pouhou jednodenní demonstrační stávku a nikoliv o stávku, která má prostřednictvím nátlaku něčeho dosáhnout. To by totiž musela být vyhlášena na významně delší dobu, případně jako neomezená.

Jediné štěstí je, že nezvládnutí ze strany odborů alespoň částečně napravuje Pedagogická komora. Jejímu vedení patří dík.

Robert Čapek řekl(a)...
3. listopadu 2019 v 15:30  

Pedagogická komora je spoluviníkem té směšné a strategicky hloupé stávky. Ona že něco částečně napravuje? Co napravuje? Jak to napravuje? Jejímu vedení patří jedině na pranýř hanby za podporu takového nedodělku.

tyrjir řekl(a)...
3. listopadu 2019 v 15:33  

Pan prezident někdy říká něco jako, že "je málo hloupějších tvorů než český novinář". Myslím, že pro mnohé učitele, včetně mne, do té "super množiny" patří vrcholoví školští odboráři. :)))

tyrjir řekl(a)...
3. listopadu 2019 v 15:36  

... a tzv. Pedagogická (lži)komora, která není ani pedagogická, ani komora, ani učitelská.

Tajný Učitel řekl(a)...
3. listopadu 2019 v 18:34  

Dalo se předvídat, že Mšmt bude po vyhlášení stávky deflektovat. Ředitelé základek a gymnázií překvapili. Škoda. Takhle se nic nikam nedotáhne.

tyrjir řekl(a)...
3. listopadu 2019 v 23:31  

Deflektovat je nepoužívané slovo. Jakýsi novotvar, jehož obdoba se snad vyskytuje jen v lihovarnictví nebo porodnictví:

Deflegmátor
Obyčejná destilace neumožňuje v jednom stupni získat destilát o vysokém obsahu těkavé složky (etanolu). Pokud umístíme nad destilační nádobu deflegmátor a vracíme část zkondenzovaných par zpět do hlavy deflegmátoru jako zpětný tok, tak lze získat destilát obsahující vysoký podíl těkavé složky...


http://deslik.blogspot.com/2010/01/deflegmator.html

Nepravidelnosti a patologie těhotenstí, porodu a šestinedělí
...Rozlišujeme primární deflexi, kdy hlavička je deflektována různým stupněm ještě před vstupem do pánve, a sekundární deflexi, která vzniká až sekundárně ...

https://books.google.cz/books?id=RZv2BwAAQBAJ&pg=PA303&lpg=PA303&dq=deflektovat+deflektuje&source=bl&ots=4Nl6iEAXLs&sig=ACfU3U3OEHMy0Zi_-vQQvoyKTZY07q1Qig&hl=cs&sa=X&ved=2ahUKEwiS9tLiis_lAhW1BGMBHfMOD2YQ6AEwAXoECAkQAQ#v=onepage&q=deflektovat%20deflektuje&f=false

Pane Tajný, pil jste něco, když tu píšete takové hlouposti?

:)))

tyrjir řekl(a)...
4. listopadu 2019 v 0:06  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
tyrjir řekl(a)...
4. listopadu 2019 v 1:07  

Šibeniční termín to doopravdy je:

Viz
Jak dopadne stávka organizovaná školskými odbory?
http://www.ceskaskola.cz/2019/11/ucitele-vyhlasuji-jednodenni-stavku.html

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.