Spolek Pedagogická komora žádá poslance o navýšení financí pro školství

úterý 12. listopadu 2019 ·

Prezident spolku Pedagogická komora Radek Sárközi odeslal dne 11. 11. 2019 otevřený dopis poslancům, v němž je žádá o navýšení kapitoly školství v zákoně o státním rozpočtu na rok 2020, který v současné době projednává Poslanecká sněmovna. Spolek Pedagogická komora navrhuje posílit finance na příplatky pro třídní učitele a za specializované činnosti o 2 miliardy korun. Dále žádáme o navýšení prostředků na odměny, které rozdělují ředitelé škol, o 5 miliard korun, což by zajistilo v příštím roce růst platů učitelů o původně slíbených 15 %.



Radek Sárközi (pedagogicka-komora.cz)
Nutností bude zvýšit peníze, které jdou na pomůcky a učebnice pro žáky, o 1,5 miliardy korun. Součástí dopisu je i upozornění, že MŠMT plánuje propustit 2 600 asistentů pedagoga a snížit prostředky na inkluzi o 1,8 miliardy korun, což je naprosto nepřijatelné. Mělo by to velmi negativní dopad na kvalitu vzdělávání a v důsledku by tento krok spustil vlnu odchodů učitelů ze školství.

Aktuální návrh státního rozpočtu na rok 2020 v kapitole školství hodnotí spolek Pedagogická komora jako pouze udržovací. Pokud by byl schválen v této podobě, nelze očekávat, že by nastartoval zlepšení kvality českého školství a výsledků vzdělávání českých žáků. Naopak se obáváme, že bude pokračovat zhoršování situace.

Spolek Pedagogická komora navrhuje tyto konkrétní změny:

1) Navýšení kapitoly školství o 2 miliardy korun na zvýšení nárokových příplatků za třídnictví a specializované činnosti (metodici prevence, logopedi, koordinátoři ICT…).

2) Navýšení kapitoly školství o 5 miliard korun určených na odměny pro zaměstnance škol, což umožní zvýšení platů pedagogických pracovníků o 15 % místo plánovaných 10 %.

3) Navýšení kapitoly školství o 1,5 miliardy korun určených na ostatní neinvestiční náklady (ONIV), z nichž školy hradí například pomůcky pro žáky, učebnice, plavecký výcvik, vzdělávání učitelů, náhrady v době prvních 14 dní nemoci zaměstnanců apod.

Financování inkluzivního vzdělávání 

Závěrem si dovoluji upozornit Vás na změnu spočívající ve snížení financí na inkluzivní vzdělávání, kdy v rozpočtovém výhledu na roky 2021 a 2022 a materiálech k nim z MŠMT se plánuje výrazně snížit počet asistentů pedagoga. Jedná se propuštění 2 600 asistentů pedagoga, což je významné procento, a to už k roku 2021. Od školního roku 2016/2017 jsou v rámci nedomyšlené inkluze do přeplněných tříd s 30 žáky zařazovány přednostně i děti se závažnými speciálními vzdělávacími potřebami (lehké mentální postižení, psychiatrické diagnózy, závažná onemocnění...). Učitelům výrazně pomáhají při výuce těchto žáků asistenti pedagoga, kterých je již více než 17 000 (jedná se o přepočet na plné úvazky). Nově ale školy o tyto asistenty pedagoga přijdou, takže učitelé budou ve třídách na tyto žáky sami... V zahraniční je počet asistentů pedagoga mnohem vyšší než v České republice, snaha o jeho snižování je šetřením na tom nejhorším místě. Povede jen k dalšímu přetěžování učitelů a jejich odchodům ze školství. Učitelé opouštějí školství nejen kvůli finančním podmínkám, ale rovněž kvůli špatnému nastavení inkluzivního vzdělávání (skokové navýšení nároků na učitele bez speciálně-pedagogického vzdělání, nárůst byrokracie, žádné peníze pro učitele navíc za práci spojenou s poskytováním podpůrných opatření žákům se speciálním vzdělávacími potřebami…).


Zdroj: Tisková zpráva spolku Pedagogická komora

6 komentářů:

Ivo řekl(a)...
12. listopadu 2019 v 6:16  

Daleko důležitější, než přidat pedagogům je nákup US bojových vrtulníků (Útočný vrtulník AH-1Z Viper a víceúčelový UH-1Y Venom) za 14,5 miliard. CO K TOMU ŘÍCT??

Lenka Pokorná řekl(a)...
12. listopadu 2019 v 16:28  

Pro Babiše bylo nejdůležitější koupit si důchodce, ne vrtulníky.

Ivo řekl(a)...
12. listopadu 2019 v 20:56  

...celý život dřeli a reforma ODS partaje je potom doslova "vyslékla z kůže". Poválečná generace, která si to pěkně odnesla, má také právo na důstojný život - bez předsudků některých primitiv "novodobého smýšlení".
Jenom ty vrtulníky ala 14,5 miliard - K NIČEMU! Jenom podotýkám, že ČR se jako spojenec NATO angažuje v útočných válkách na cizích území mimo ČR. I toto bube v budoucnu docela průšvih...

Lenka Pokorná řekl(a)...
12. listopadu 2019 v 23:00  

Myslíte si, že ty dvě stovky navíc, které Babiš důchodcům přihodil, k povinným z valorizace vyplývajícím sedmi stovkám, aby mohl tvrdit, že to on jim přidává jen o své vůli devět stovek, jim zajistí o mnoho důstojnější život? Za dvě stovky si dneska nedáte ani pořádnou večeři v restauraci. Státní rozpočet toto pro jednoho důchodce marginální přidání, které díky obrovské mase důchodců pořádně nabobtná, bude stát přes osm miliard. Dalších osm miliard jde zcela zbytečně do slev na jízdném, bez kterých jsme v pohodě žili celá desetiletí. Fakt nevím, jak jsme to bez nich dávali!

On tady ještě snad někdo nepochopil, že učitelé nejsou pro Babiše při svém počtu a inteligenci nosným programem, protože ho značná část z nich nevolí? Důležitější je oblbnout důchodce. Vždyť to nedávno sám v těch svých československých nesrozumitelných blebtech řekl. A že toto oblbování bude např. na úkor dětí ve školách, kterým omezí asistenty, protože se potřebuje ušetřit? Nevadí, děckám přece stačí asistent sdílený. Tak jaképak štráchy s nima.

laimes řekl(a)...
17. listopadu 2019 v 12:29  

3000 000 důchodců je strašná síla z 8000 000 voličů,kdo získá 2500 000 ten zvítězí !

laimes řekl(a)...
17. listopadu 2019 v 12:33  

babiše volí 1/2 důchodců a 1/3 usákových dětí =úředníci a chudí zaměstnanci= 1000 000,má to vcajku

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.