Petr Honzejk: Stávka je tu. V čem mají školské odbory pravdu a co zpackaly

středa 6. listopadu 2019 ·

„Ač je školským odborům možné vytýkat zpackanou taktiku, mizerné načasování, podivný oficiální důvod, nic to nemění na tom, že v základní věci mají pravdu: S českými učiteli se stále nezachází tak, jak by zasloužili. Pokud vláda tvrdí, že je školství její jednoznačnou prioritou a v programovém prohlášení vzletně píše, že "bez kvalitního školství nemá národ budoucnost", měla by alespoň držet slovo,“ píše Petr Honzejk v Hospodářských novinách.



Petr Honzejk (twitter.com)
Honzejk mimo jiné píše: 

Je samozřejmě fakt, že současná vláda učitelům přidává. "V životě neměli pedagogové tolik peněz. V životě nikdy," durdí se Andrej Babiš, který stávku považuje za nesmyslnou. Technicky vzato má pravdu. Jenže zrovna tak je pravda, že platy pořád dostatečné nejsou...

A teď k tomu, za co školšké odboráře vyplísnit. Naprosto zpackali taktiku, takže ve finále to působí, že stávkují za malichernost. Neozvali se, když vyšuměl slib patnáctiprocentního zvýšení platů, souhlasili s 10 procenty. A najednou je tu stávka proti tomu, jak má být oněch 10 procent rozděleno. Tedy proti tomu, že učitelé mají dostat do tarifů osm procent a zbytek mají mít k dispozici ředitelé na odměny. Není divu, že odboráři nenašli podporu ředitelů škol, a lze předpokládat, že těžko budou pro tak chabě odůvodněnou stávku hledat podporu veřejnosti...

Zásadní problém ale není v pár procentech do tarifů či odměn. Je v tom, na co upozorňuje IDEA: Česko na regionální školství vydává zhruba o třetinu menší podíl HDP, než je ve vyspělých zemích běžné. A pokud se už stávkuje, mělo by to být za celkovou změnu přístupu ke školství - na čemž by se odbory jistě shodly s řediteli škol i veřejností.


Celý text naleznete zde

1 komentářů:

rváčkazvesela řekl(a)...
6. listopadu 2019 v 10:50  

Taktika netaktika. Učitel je zodpovědný za to, aby dítě umělo (násobilku, vyjmenovaná slova apod.) ale taky za to, aby z něj nebyl ustrašený uzlíček nervů (prevence šiklany apod). Zodpovídáme i za každé škrábnutí se třeba nůžkami, když poupě neumí z domova stříhat případně je nemotorné, jelikož rodiče jej vychovávají z křesla obýváku a ono si natluče v tělocviku. O zodpovědnbosti na výletech všeho druhu s pubescenty nebo rozjívenými prvňáčky ani nemluvě. Také organizujeme výlety, vybíráme neustále nějaké peníze (nemaje hmotnou odpovědnost) a to třeba i tak, že uprostřed diktátu si robě vzpomene, že obolus má, tak ho hned předá...tradiční výrok:" Kam jsem ty peníze zase dala...".Trpělivě vyslechneme hysterického rodiče, který nemá pravdu, trpělivě se usmíváme a donekonečna vysvětlujeme výbojným ničím neomezovaným výrostkům, bez jakékoli možnosti efektivní restrikce...Toto vše nemá být dostatešně zaplaceno?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.