Ministr Plaga: Učitelům budeme na platech dál přidávat

pátek 8. listopadu 2019 ·

„Není důležité, že odbory stávku nezvládly, ale důležité poselství dodali samotní učitelé, kteří se ke stávce přihlásili, jenže z jiných důvodů. Upozorňují na dlouhodobě podfinancované školství. My říkáme, že se navyšování platů nesmí zastavit rokem 2021,“ říká ministr školství Robert Plaga v rozhovoru pro deník Právo.



Robert Plaga (msmt.cz)
Plaga mimo jiné říká: Trvám si na tom, že ta stávka nebyla masová, ale poděkoval jsem i těm, kteří stávkovali, protože vyjádřili názor, že i nadále má být vzdělávání prioritou. Není to jen o penězích, ale i o tom, že musíme posunout vzdělávání a podporu učitelů a ředitelů ke standardu 21. století...

I já jsem mluvil o 15 procentech, měl jsem to i v jarním návrhu na zvýšení platů pro rok 2020. Z ministerstva financí jsem se vracel s tím, že nemám sice navýšení o 15 procent, ale mám poprvé v dějinách závazek propsaný o rok dál. Takže mám jisté, že se v příštím roce navýší objem o deset procent a v tom dalším o dalších devět procent.


Celý rozhovor naleznete v deníku Právo

30 komentářů:

Eny Gma řekl(a)...
8. listopadu 2019 v 8:44  

Co my vám slíbíme, to vám nikdo nedá, aneb slibem nezarmoutíš...

rváčkazvesela řekl(a)...
8. listopadu 2019 v 15:49  

Znovu, pane ministře prosím nemluvte o tom co BUDE!!
V naší zemi je to jako plácání do vody!!!

BP řekl(a)...
8. listopadu 2019 v 16:57  

A ostatní přidávají už teď stále víc. S takovou to je pořád o ničem. Pokud hned příští rok nedosáhne průměrný plat učitelů na 55 000,- Kč měsíčně, tak ani za sto let ostatní nedoženeme!
To je jen dorovnávání se všemi ostatními. A všechno se musí přidat naráz nejprve do základu, aby další navyšování vycházelo z dostatečně vysoké základny. Jedině tak to má smysl.
Můžete si tu, všichni chytrolíni, co chcete jakási procenta do odměňování, psát, co chcete. Ty Vaše názory vedou akorát k tomu, že dostáváme pořád stejné ho.no.

Lenka Pokorná řekl(a)...
8. listopadu 2019 v 17:11  

"Trvám si na tom, že ta stávka nebyla masová, ale poděkoval jsem i těm, kteří stávkovali, protože vyjádřili názor, že i nadále má být vzdělávání prioritou."

Wow, jaká to změna!!! Kdosi mu asi nahoře vysvětlil, že svými vyjádřeními o stávce z minulých dní si učitele víc a víc staví proti sobě a poškozuje to stranu a vládu. Už jsem si začínala myslet, že jim to nedocvakne.

Ivo Mádr řekl(a)...
9. listopadu 2019 v 12:01  

Zase tak moc přísný na tuto vládu nejsem. Vzpomeňme jen na období 1990-2017. Celou tuto dobu se na platy ve školství kašlalo (výjimku tvořilo tzv."liškovné"). A před každými sněmovními volbami jsme slyšeli otřepanou frázi - "školství je naši prioritou" od všech demokratických stran. Za poslední dva roky se aspoň něco "trošilinku" pohnulo dopředu.

Lenka Pokorná řekl(a)...
9. listopadu 2019 v 12:45  

No tak jistě. Ono jim to totiž začalo padat na hubu, protože na začátku 90. let šlo do školství přes 5 % DPH a v roce 2010 to bylo 3,7 %, což už začalo být neúnosné.

Ivo Mádr řekl(a)...
9. listopadu 2019 v 13:02  

Lenka Pokorná

Samozřejmě, nikdo nebude ve školství dělat "velké věci" zadarmo. Za málo peněz, hodně muziky? Na to už mladá generace kašle. Možná na to ještě částečně slyší generace 55+. Mladí se logicky do takového školství nehrnou, protože z učitelského platu nedosáhnou ani na "blbou" hypotéku. Máte pravdu, situace ve školství se díky "nevloženým financím" začala prudce zhoršovat.

BP řekl(a)...
9. listopadu 2019 v 14:57  

Pane Ivo, začala prudce zhoršovat?
Já myslela, že se v těch s.ačkách válí už 30 let.
A to, že to musí Babiš teď napravovat, už ani jinak nešlo.
A líbí se mi, jak všichni ti, co to těch předchozích 25 let nechali upadat, to budou nyní přičítat k "dobru" Babišovi. Ovšem ten má plnou pusu jen slibů a ve skutečnosti "skutek utek"!
Mě už ve školství žádná radost nepotká, zastupuji za MD na soukromé škole, a tam to stojí s financemi za prd (na konci kariéry plat začátečníka i za přesčasy a placená suplovaná hodina za minimální mzdu!!!). A až mi to tu skončí, už to do 64 let doklepu na pracáku, nic už hledat nebudu a dokazovat ředitelům v ukázkových hodinách, že se mi v tolika letech ještě něco chce, na to bych se mohla, víte co, ...

laimes řekl(a)...
9. listopadu 2019 v 15:07  

zakopaný pes je již od konce 70. let.na sjezdu ksč v 81 se měla řešit školská reforma - "pěrestrojková",jenýe se nikomu do toho nechtělo,soudruzi,kteří tak skvěle zvládli normalizaci,se poplácali po ramenou jací že to jsou borci a "do ničeho nedrbat" necháme to napříště, v 86 již všichni ba včechno totálně ekáleli a čekali -se strachem či s nadějemi,jak kdo , až se to položí,a ten stav očekávání a flastrování,který přešel do stádia kreativity a dns již jen mediálních keců máme dodnes

Ivo Mádr řekl(a)...
9. listopadu 2019 v 15:18  

laimes

Možná vám bude říkat něco jako "Další rozvoj československé vzdělávací soustavy"z roku 1976, komunistický blábol. Školní docházka pak byla redukována na osmiletou. A ta pološílená množinová reforma, která začala s výukou množin od první třídy. Tehdejší švédský model se neujal, ale české školství se tehdy střelilo do kolena. Totální zásah do českého školství byl však už rok 1948. Takže v těch hrůzách se české školství topí už přes 70 let. Napravit to během roku je nemožné. Myslím tím koncepci, obsah, formu, platy,..

turistao 982 řekl(a)...
9. listopadu 2019 v 15:26  

Ještě tady nepadlo, že důchod se počítá ze mzdy, tedy učitelé jsou odsouzeni k malým příjmům i po skončení kariéry, doslova až do smrti.

laimes řekl(a)...
9. listopadu 2019 v 20:12  

Ivo Mádr / vždyž o tom i mluvím,1977-81 měla být vypracována reforma,která měla od 81 najíždět a fungovat,vykašlali se v půlce na to,takže dodnes je naše školství fundamentálně na reformě nejedlého z 48 roku....nápravou jest nová fundamentální školská reforma

laimes řekl(a)...
9. listopadu 2019 v 20:18  

populistické hnutí se vydalo populistickou cesto=50 litrů všem,u státu,který stále žije nadluh,jest to neudržitelné,takže jednoho dne buď dojde k prudkému poklesu koupěschopnosti,takže těch 50 sice budete mít všichni ale nakoupíte za ně jako za 20,nebo druhá varianta,teoreticky všichni budou moci mít těch 50,a někteří je dokonce i budou mít,ale většina bude mít 20 000

Ivo Mádr řekl(a)...
9. listopadu 2019 v 20:26  

laimes

Nestrašte nějakou superkrizí jaká byla v Německu ve třicátých letech. To už by se potom rozpadl bankovní systém, důchodový systém, krize by byla superglobální. Je pravdou, že sklady jsou plně zaplněny, lidé pomalu přestávají kupovat (vázne spotřeba), objevují se příznaky recese, podniky už najednou přestávají poptávat migranty z Ukrajiny, Rumunska, Srbska. Dle hospodářského cyklu je krize na obzoru.

BP řekl(a)...
9. listopadu 2019 v 22:46  

08.11.2019 Nezaměstnanost dosedla podruhé na své dno, nezaměstnaných není ani 200 000


„Vzhledem k napjaté situaci na trhu práce zaměstnavatelé dál navyšují mzdy. Tempo růstu mezd však bude zpomalovat v souvislosti se snižováním tempa růstu ekonomiky a klesající ziskovostí podniků,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Na Úřadu práce ČR bylo ke konci října letošního roku registrováno 196 518 uchazečů o zaměstnání. Před rokem to bylo 215 622 uchazečů o zaměstnání. Oproti předchozímu měsíci došlo k poklesu počtu nezaměstnaných o 5 389 lidí. Podíl nezaměstnaných osob poklesl na úroveň 2,6 procenta. Celkem bylo evidováno 105 393 žen bez práce, což činilo 53,6 procenta ze všech uchazečů o zaměstnání. Podporu v nezaměstnanosti pobíralo 69 127 osob, což je více než třetina nezaměstnaných.

Na trhu práce je stále vysoký počet volných pracovních míst, kterých ke konci října bylo evidováno 337 453. Ve stejném období před rokem to bylo 316 884 volných pracovních míst. Oproti předchozímu měsíci došlo k poklesu počtu volných pracovních míst o 7 901. Zaměstnavatelé na současnou situaci na trhu práce reagují růstem mezd. Již ale začíná být patrné, že tempo růstu mezd klesá. Zaměstnavatelé rovněž projevují zvýšený zájem o dovoz pracovních sil ze zahraničí. Narážejí však na byrokratické překážky.

Českou republiku lze hodnotit jako zemi s velmi nízkou nezaměstnaností. To je výhodné pro příjmovou stranu veřejných rozpočtů, které díky tomu narůstá výběr daní a odvodů. Díky nízké nezaměstnanosti též klesají výdaje na některé typy sociálních dávek. Nízká nezaměstnanost rovněž vyhovuje zaměstnancům, kteří snadněji nachází odpovídající uplatnění.

laimes řekl(a)...
10. listopadu 2019 v 1:09  

BP/zdání klame, česko jest, co se týče nezaměstnanosti ,zvláštní fenomén :
1/oficiálně máme minimum nezaměstnaných
2/u nás,na rozdíl od západu,neexistují,kromě první počáteční podpory (max 1 rok) další dávky v nezaměstnanosti,ze ktarých by bylo možno žít
3/stejný,či snad až dvojnásobný počet lidí,nežli jsou oficiální nezaměstnaní,pracuje příležitostně střídavě legálně a nelegálně
4/ jsou lidé především mladí,kteří se na up neregistrují a sedí doma u rodičů a živí se "všelijak",pokud méte novou kartičku zp (platí 10 let) tak úp k ničemu nepotřebujete

laimes řekl(a)...
10. listopadu 2019 v 1:20  

současně probíhá nahrazování českých dělníků v montovnách ukrajinskými,všechna oficiálně inzerovaná volná prac místa jsou fikcí,musí být oficiálně inzerována,aby mohli být na ta místa přijímáni cizinci,ti,nejsou zaměstnancemi podniku ,ve kterém pracují, ale agentury ,z 90% ukrajinské se sídlem ve lvově či kyjevě (jak asi od nich čes orgány vymáhají odvody ???),ukrajinci pracují 12-16 hodin denně,6-7 dní v týdnu a tímto si vydělají oněch bájných 31 000 kč průměrné mzdy za měsíc,protáčejí se tu na tříměsíční prac víza "režimu ukrajina",který jest obejitím eu předpisů

BP řekl(a)...
10. listopadu 2019 v 1:21  

laimes, to znám spíš staré, pro které je ostuda se jít registrovat na ÚP. Mladí znají všechny své výhody lépe než staří a do mrtě je umí využít.
A s tou Vaší novou kartičkou ZP tomu nerozumím. Musíte si platit zdravotní pojištění sám, když nechodíte do práce a nejste registrovaný na ÚP. Letos už to činí 2024,- Kč měsíčně.

laimes řekl(a)...
10. listopadu 2019 v 1:29  

ve zdravotnictví jest takový chlív,že nemusíte,pokud nejdete k zubaři (jiné financování),
z vlastní zkušenost: obvoďák a dva odborní,ke kterým chodím,nikdy kartičku vidět nechtěli,předkládám ji jen pokud jdu na rtg, kde ji ukážu npřes okýnko,pouze jednou,kdy jsem šel poprvé k novému odbornému, si jeho sestřčka všimla,že má kartička je již dva roky neplatná a chtěla, abych příště = za půl roku, přinesl novou

laimes řekl(a)...
10. listopadu 2019 v 1:33  

mladí žádné výhody neznají,protože žádné neexistují,oni si jen s ničím nedělají problém a na nějaké předpisy a jejich dodržování kašlou

BP řekl(a)...
10. listopadu 2019 v 1:36  

O kartičku ale přece vůbec nejde. Tu Vám musí pojišťovna sama poslat, když ji omezuje celkem na nesmyslnou desetiletou platnost. Jde o platby, které musíte plnit, jinak se dostáváte do dluhů a za každý další den Vám naskakuje penále.
Já dostala na VZP výtku, že jsem se neodhlásila, že už nejsem na ÚP, ale že zase pracuji. Nepochopila jsem, o co jim vlastně šlo, když jim začaly platby od zaměstnavatele řádně chodit. Ovšem byrokracie stále kvete.

BP řekl(a)...
10. listopadu 2019 v 1:38  

Mladí neznají pouze své povinnosti, ale výhody ano.

laimes řekl(a)...
10. listopadu 2019 v 1:40  

A JAKÉ MAJÍ TY VÝHODY?

laimes řekl(a)...
10. listopadu 2019 v 1:45  

BP/vzp jste způsobila problém,jelikož ji,začala naskakovat dvojitá platba,platil za vás jak úp tak i zaměstnavatel,kdybyste se na úp vykašlala,chodila by jkm dál jen jedna platba a vše by bylo ok

BP řekl(a)...
10. listopadu 2019 v 1:49  

Skoro zadarmo mohou cestovat až do 26 let (stačí vlastnit ISICkartu), když se zaregistrují na ÚP, tak za ně platí stát zp.
Ne/studovat mohou zároveň na x VŠ.
A rodiče je živí, nemusí pracovat, pokud bydlí doma u maminek.

BP řekl(a)...
10. listopadu 2019 v 1:54  

Ne, ne. Platba z ÚP byla řádně ukončena. Protože na ÚP jsem nahlásila nového zaměstnavatele, ale už mi nedošlo, že s papírem z ÚP musím jít ještě do VZP, abych jim oznámila novou skutečnost. Až když jsem si šla proplatit pětisetkorunový příspěvek na sportovní aktivitu, byla jsem upozorněna, že jsem nedodala potvrzení z ÚP o ukončení registrace.

laimes řekl(a)...
10. listopadu 2019 v 12:58  

mladí mají jen jednu výhodu-že jsou mladí a zdraví-přejte jim to,pojďte do předšasného důchodu a užívejte si života důchodce týnejdžra já jsem jako seenager (senior teenager) šťastný :
Mám všechno, co jsem chtěl jako teenager, s pouhým 50letým zpožděním.
1/Nemusím chodit do školy nebo do práce
2/Dostávám peníze (důchod).
3/Nemám zákaz vycházení.
4/Mám občanku, která mi umožňuje vstup do barů a hospod.
5/Mám skvělého skútra
6/Mám vlastní PC u kterého sedím celé hodiny
7/Lidé, se kterými se občas stýkám se nebojí otěhotnění.
8/Jím většinou samé hamburgery
9/Nikdo mne nebuzeruje za delší vlas
10/nemusím v mhd nikomu uvolňovat místo
Život je konečně skvělý!

BP řekl(a)...
10. listopadu 2019 v 14:05  

Laimes, do důchodu mám ještě 3 roky a 3 měsíce. Velmi by se mi ten důchod pokrátil, nejméně o 5 tisíc měsíčně, a to bych si pak do smrti musela vyčítat. Dva roky snad vydržím učit, 11 měsíců taky přečkám ještě na pracáku a zbytek se nějak doklepe. Tady lidi lamentují, jak je nízký důchod 17000,- Kč a já bych měla mít jen 12000?

Ovšem půl roku mi bylo skvěle bez práce a buzerace. Akorát jsem si připadala blbě na ÚP, že mi pořád něco dávali, abych se tam hlásila o práci, a pak se na mě dívali nevěřícně, že mě nikdo v 60 letech nechce zaměstnat. Cítila jsem se provinile, že se málo snažím.

laimes řekl(a)...
10. listopadu 2019 v 21:54  

každý se rozhoduje individuálně dle své konkrétní situace,já jsem šťastný za mnohem menší důchod než je oněch skvělých 12 000

BP řekl(a)...
11. listopadu 2019 v 21:29  

Laimes:


Vy máte děti. Já je nemám, tak se musím postarat sama o to, abych měla na zaplacení různých služeb v budoucnu, až je budu potřebovat. Jsem sama, Vy máte asi partnerku, takže dva důchody dohromady.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.