Plaga: Platy učitelů by mohly růst procentně, ne o pevnou částku

pátek 25. října 2019 ·

Základ platu učitelů by v příštím roce mohl růst o určité procento místo původně navrhovaného přidání všem stejně o 2700 korun. Novinářům to dnes večer po jednání s odbory, zaměstnavateli a premiérem Andrejem Babišem (ANO) řekl ministr školství Robert Plaga (ANO). Zmínil případné navýšení tarifů o sedm až osm procent. Podle předsedy vlády by se výdělky učitelů měly zvednout spíš o procento než o pevnou částku. Odbory požadují zvýšení základu platu o deset procent. Jsou kvůli tomu ve stávkové pohotovosti. Zaměstnavatelé jejich požadavek podpořili. Informuje ČTK. 



Celý text naleznete zde

5 komentářů:

Radek Sárközi řekl(a)...
25. října 2019 v 20:25  

Plaga si dělá z učitelů šoufky? Vždyť ten jeho nový návrh je méně, než byla pevná částka 2700 Kč...  

https://www.pedagogicka-komora.cz/2019/10/aktualni-tema-stavkova-pohotovost-ve_12.html

BP řekl(a)...
26. října 2019 v 9:24  

Dnes je nejvyšší tarifní plat učitele s více než dvaatřicetiletou praxí 37 330,- Kč hrubého ve dvanácté platové třídě. Může mi někdo odpovědět na otázku, jakým zázrakem se stane, že za 14 měsíců bude průměrný plat v celém školství 45 000,- Kč (tzn. i MŠ, nejen ZŠ a SŠ, a když průměr, tak pro všechny, ne pouze pro nejvyšší tarif!)? Nejsem učitelka matematiky, tak nevím, jak to spočítat, aby to vyšlo.
I kdyby to teď bylo těch 10 % do tarifu, pořád to bude příští rok jen 41 060,- Kč, ale podotýkám, pouze v posledním tarifním stupni. A na rok 2021 bylo avizováno opět nižší přidání do tarifů - méně než 10 %.
Který matematik mi to prosím vysvětlí?

BP řekl(a)...
26. října 2019 v 9:37  

Maturovali pan Plaga a paní Schillerová vůbec z matematiky? Já ano.

Petr Portwyn řekl(a)...
26. října 2019 v 9:51  

Paní BP, ale tohle přece není pro učitele.
Tohle je pro veřejnost, které se bude tvrdit, kolik všichni máme... už teďka mi jeden starý pán radostně sděloval, jaký mám pěkný plat, když beru těch 45... nemyslel to vůbec ve zlém, je to technik a přál mi to.
No a ti, co nepřejí, se vyzuří v médiích... a pan ministr řekne "podívejte se, jak se za mne mají dobře", jak se staráme o vzdělání, já jsem to prosadil... a půjde zas pokecat s aktivisty, jak by těm zatroleným učitýlkům společně trochu zavařili, protože reforma přece muší bejt! ... a nejlíp když půjdou učit hrdí absolventi hotelovky, co si umějí představit, jaký je to za katedrou leháro, ti to rádi vezmou i za třicet hrubýho. A hlídací psi demokracie zas mohou sázet tučné titulky.

Pro pana X: Jo, jasně, manipuluju, tak už to nemusíte psát.

Ivo Mádr řekl(a)...
26. října 2019 v 10:37  

"Cokoli jsi slíbil, splň, neboť mnohem lépe je neslibovat, než po slibu, co připověděno, nesplnit."

Socani dojeli na inkluzi po česku, ANO dojede na nesplněné sliby!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.