Petr Honzejk: Chceme zpět do socíku. Nenápadná zpráva o společenském selhání

středa 23. října 2019 ·

Více než třetina Čechů nad 40 let podle průzkumu pro organizaci Post Bellum soudí, že za socialismu bylo líp. Jak je to možné, když všechny statistiky i prostý pohled z okna na ulice měst a vesnic svědčí o opaku?... Masa nostalgiků naznačuje, že se něco v posledních desetiletích hodně nepovedlo. A to „něco“ představuje zároveň značné riziko pro budoucnost. Píše Petr Honzejk v Hospodářských novinách.



Honzejk mimo jiné píše:

Na datech z průzkumu NMS Market Research upoutá, že míra nostalgie po socialismu roste s klesajícím vzděláním. Že za socialismu bylo líp, si sice myslí jen 12 procent vysokoškoláků nad 40 let, ale hned 52 procent jejich vrstevníků s nejnižším vzděláním. Je samozřejmě možná interpretace, že vzdělanější lidé si více váží hodnot svobody a demokracie v tom smyslu, jak o tom mluví Mikuláš Kroupa z Post Bellum: „Svoboda je nabídkou každému. Žít ji, využívat ji může jen ten, kdo se z ní raduje, protože vidí možnosti, které se před ním otevírají.“ Ale obávám se, že je to příliš zjednodušující pohled. Pokud je nespokojená více než polovina celé sociální skupiny (méně vzdělaní 40 plus), znamená to spíše, že se před ní prostě odpovídající možnosti neotevřely. Naopak že se k nim doba obrátila přinejlepším bokem, ale často i zády.


Celý text naleznete zde

6 komentářů:

Tajný Učitel řekl(a)...
23. října 2019 v 12:37  

Méně vzdělaní 40 plus, mohou dělat řidiče mhd za nástupní plat 50 000, skladníka, montéra či prodavače za totéž a více. Možná je to jen doznívající ozvěna nárazu doby sociální rovnosti na kapitalismus.

laimes řekl(a)...
23. října 2019 v 18:05  

Tajný Učitel hahahahahahahahahha a kdepak to?

Tajný Učitel řekl(a)...
23. října 2019 v 18:15  

Řidič/ka autobusu. Nástupní plat od 30-45000.-Kč, čistého. Ha:(
https://cz.indeed.com/%C5%98idi%C4%8D-Autobusu-jobs-in-Libereck%C3%BD-kraj?vjk=f5322af8a3a7b205

laimes řekl(a)...
24. října 2019 v 4:37  

ŘIDIČ / ŘIDIČKA AUTOBUSU
hitprace.cz
ARRIVA VÝCHODNÍ ČECHY a.s.
25000 - 32000 Kč
Pracovní poměr na dobu neurčitou, turnusové služby.
Nové Město nad Metují, Královéhradecký kraj

ŘIDIČ / ŘIDIČKA AUTOBUSU
hitprace.cz
CDS s.r.o. Náchod
20000 - 30000 Kč
Požadavky: řidičský průkaz sk. D nebo DE; zvládání práce pod tlakem; požadovaná praxe v oboru
řidič/řidička autobusu
hitprace.cz
ARRIVA VÝCHODNÍ ČECHY a. s.
23000 - 25000 Kč

laimes řekl(a)...
24. října 2019 v 4:39  

tohle je realita,platy samozřejmě hrubo,zřejmě patříte k té většině kantorů co ze školství (či dokonce z jedné školy) 30 let nevytáhli paty

BP řekl(a)...
25. října 2019 v 14:22  

Laimes,
na zastávce autobusu v Lutonině visí už dlouho upoutávka, že hledají řidiče za 50000,- Kč měsíčně (myslím, že tam nebylo přesně uvedeno čeho, byla tam jen firma).
Bohužel nemám žádný řidičák a dnes bych ho už ani nechtěla.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.