Školy kvůli začleňování opět zjišťují, kdo ze žáků je Rom. Někteří ředitelé to ale odmítají dělat

čtvrtek 3. října 2019 ·

Ředitelé mateřských, základních a středních škol vyplňují jako každý rok do 10. října statistické výkazy o své škole. K tomu Ministerstvo školství znovu připojilo i jednu problematickou část – kvalifikovaný odhad počtu romských žáků. Tématu se věnuje Seznam Zprávy.



„Neumím udělat kvalifikovaný odhad, takže každý rok vyplňuji nuly. Myslím si, že je to možná za hranicí zákona, a nikdo mi neřekl, jak to mám poznat, jestli je, nebo není žák Rom,“ vysvětluje ředitel Integrované střední školy v Mladé Boleslavi Štefan Klíma. Vyplňovat ve výkazech nuly doporučil ředitelům i spolek Pedagogická komora, který některé učitele a ředitele sdružuje. 

Ministerstvo školství ale údaj o romských žácích zjistit potřebuje. „Uvedený kvalifikovaný odhad počtu romských žáků a studentů je určen pro dokladování postupu v plnění výkonu rozsudku Evropského soudu pro lidská práva ve věci D. H. a ostatní proti ČR,“ potvrzuje důvod zjišťování těchto údajů mluvčí MŠMT Aneta Lednová.

„Víme, že dochází k segregaci romských žáků, ale nemáme žádná objektivní data. Pokud se nechceme zabývat pouze jednotlivými případy, potřebujeme právě tyto kvalifikované odhady ředitelů,“ dodává Štěpán Drahokoupil z Nadace OSF.


Celý text naleznete zde

9 komentářů:

Radek Sárközi řekl(a)...
3. října 2019 v 10:39  

V článku bohužel nezazněla hlavní výtka Pedagogické komory - sčítání je čistě formální, škola na jeho základě nedostane z MŠMT žádnou finanční podporu, jen se ta čísla přepošlou evropským orgánům. Více se dočtete v původní tiskové zprávě, která na České škole nevyšla, což je škoda :-)

https://www.pedagogicka-komora.cz/2019/09/skoly-by-nemely-pristoupit-na-scitani.html

rváčkazvesela řekl(a)...
3. října 2019 v 13:37  

Cha chá, jeden úřední šiml dobíhá druhého. Fakt úsměvné. Ať si to z Bruselu přijedou spočítat.

laimes řekl(a)...
3. října 2019 v 14:24  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Jana řekl(a)...
3. října 2019 v 18:18  

To jsme v protektorátu a platí "norimberské zákony"?

Ivo Mádr řekl(a)...
3. října 2019 v 20:36  

Člověk jako člověk, naprosto nerozlišuji kdo je žlutý, bílý, černý, fialový,..Jinak, v sociálně vyloučených lokalitách žijí nejen Romové. Je tedy třeba se postarat o všechny, jinak to zavání rasismem naruby.



Petr řekl(a)...
3. října 2019 v 23:01  

A nejlíp by jim všem bylo ve zvláštních školách, ne? Sakra, ony už vlastně jakože nejsou...

Simona CARCY řekl(a)...
4. října 2019 v 8:20  

Z podání asiromky D.H. vyplynulo, že jsou u nás Romové. A teď chce Brusel vědět, že se mají lépe. Najednou je nikdo nemůže najít. Náhle je hrdinstvím nedokázat rozpoznat etnicitu, ředitelé argumentují tisícem a jednou rovností. Fajn. Ale pokud tu před asi deseti lety Romové byli a byli začleňování do speciálních škol, kde jsou teď? Jak jsme zlepšili jejich postavení, když je nevidíme? Rozsudek ve věci D.H. proti ČR měl zásadní (neblahé) ekonomické dopady na české školství, vyústil ve zpackanou inkluzi a očividně způsobil etnickou slepotu. A ministerstvo? Programově tápe. A takhle my si tady žijeme.

Petr řekl(a)...
4. října 2019 v 9:44  

"Najednou je nikdo nemůže najít. Náhle je hrdinstvím nedokázat rozpoznat etnicitu, ředitelé argumentují tisícem a jednou rovností."

Naprosto výstižné shrnutí! Děkuji.

Ivo Mádr řekl(a)...
4. října 2019 v 20:25  

"A nejlíp by jim všem bylo ve zvláštních školách, ne?"

Co to melete? Sčítání kohokoliv je obrovská špína. Sám učím v různých třídách zhruba 30 "potencionálních" Romů. "Většina z nich" je slušně oblečena, rodiče pracují, žáci se dobře učí. A proč jsem napsal potencionální? Protože většina z nich nesplňuje "definici" MŠMT. Spíš bych to označil za úspěšnou integraci do společnosti.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.