Jaroslav Mašek: Jak (ne)používat technologie – díl 5.: Pomodoro

pátek 11. října 2019 ·

Co by se stalo, kdybychom z běžné vyučovací hodiny udělali hodinu ve stylu techniky Pomodoro? Technika Pomodoro je druh metody organizace času, která rozděluje naše činnosti na zpravidla 25minutové jednotky zvané pomodora, po nichž vždy následuje krátká, zhruba 5minutová pauza. Po čtyřech cyklech 25 min. / 5 min. pak přichází na řadu přestávka delší, zpravidla 15–30 minut. Jak by tedy taková vyučovací hodina vypadala?



                                                  Autor: Tom Woodward, Flickr. CC BY-SA 2.0

Napadají mě minimálně dvě varianty s ohledem na 45minutovou délku hodiny:

delší bloky: 20 min. / 5 min. / 20 min. / běžná přestávka po 45 min. (od 5 do 20 min. dle rozvrhu); kratší bloky: 13 min. / 3 min. / 13 min. / 3 min. / 13 min. / běžná přestávka po 45 min. (od 5 do 20 min. dle rozvrhu). 

Technologické přestávky v duchu Pomodora

Koncept Pomodoro můžeme též vidět v řešení, se kterým přišel Larry Rosen a které nazval „technologickými přestávkami“. „Jedná se o zavedení pravidelných předem definovaných časových intervalů, během nichž si všichni stihnou vyřídit svou nutnou online komunikaci. Jakmile tento čas vyprší, musí se vypnout či odložit všechna zařízení (včetně televize) a třída či rodina se může nerušeně věnovat činnostem vyžadujícím osobní kontakt.“

Může to fungovat? 

Techniku Pomodoro a technologické přestávky spojuje stejný cíl – zvýšit koncentraci žáků a vytvořit co nejlepší podmínky pro jejich efektivní učení.

Asi si dnes už nikdo nemyslí, že se člověk dokáže soustředit po celých 45 minut stejně kvalitně, jako to dokáže v průběhu prvních minut. Proto učitelé často mění výukové formy, aktivity, obsah i zaměření své výuky po přibližně desetiminutových blocích.

Co by se ale stalo, kdybychom najednou udělali po 10 minutách přestávku? A po dalších deseti druhou a po dalších deseti třetí?

Něco vám řeknu, nestalo by se vůbec nic.

Ano, o deset minut bychom možná těmi třemi pauzami přišli, ale přišli bychom o ně skutečně? Kolik minut z těch 45 se žáci opravdu soustředí na svou práci a dokážou efektivně pracovat?


Celý text naleznete zde

2 komentářů:

PP řekl(a)...
11. října 2019 v 11:25  

To už je úplně šílené.
Zvlášť, když do 3 až 4 let budeme měnit těch 25 minut na 15, pak na 10, 5...

Petr Portwyn řekl(a)...
12. října 2019 v 10:27  

To je ale jen pro špatné učitele a špatně zadanou práci.
Dobře vedená hodina zaujme žáka bez přestávek i na několik hodin, viz
http://www.ceskaskola.cz/2019/10/oldrich-botlik-matematikuv-narek-iv.html?showComment=1570867108625#c8925273863910216395

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.