Jak trénovat na přijímačky. Co obnášejí přípravné kurzy k přijímacím zkouškám na SŠ

úterý 15. října 2019 ·

Ačkoli do jednotných přijímacích zkoušek na střední školy zbývá ještě několik měsíců (konají se v polovině dubna 2020), přípravné kurzy a takzvané zkoušky nanečisto se začínají rozbíhat už nyní. Je jen na budoucích středoškolácích a jejich rodičích, zda se rozhodnou věnovat přípravě maximum a navštěvovat kurzy, nebo zda se budou připravovat takzvaně na vlastní pěst. Tématu se věnují Lidové noviny.




Většina společností nabízí standardní formu, která zahrnuje dvě hodiny výuky týdně. Jinde mohou děti vyzkoušet intenzivnější variantu čítající osm hodin o víkendu nebo čtyři krát dvě hodiny týdně v pracovní dny. A v nabídce je pro žáky 9. tříd třeba i takzvaný bootcamp, kdy přípravě věnují každé odpoledne v průběhu jednoho týdne před přijímačkami (8 hodin češtiny a 8 matematiky). Na trhu se začínají objevovat i online kurzy s lektorem naživo, kde učitel vede výuku ve virtuální třídě a v reálném čase.

Ceny přípravných kurzů se většinou pohybují v cenové hladině kolem 110 až 130 Kč za jednu lekci v délce 45 minut. Pokud si dítě vybere kurz pro češtinu i matematiku (a od října 2019 do začátku března 2020 absolvuje například 80 lekcí), zaplatí rodiče za přípravu téměř deset tisíc korun. Kdo chce ušetřit, může zvolit časově méně rozsáhlý kurz, například jen v rozsahu 32 lekcí, a pak se cena v téže kombinaci předmětů logicky vyšplhá jen na necelých pět tisíc.

Kdo zvolí individuální přípravu pod vedením vlastního lektora s výuku šitou přímo na míru, zaplatí cenu o dost vyšší (většinou kolem 400 Kč za pětačtyřicet minut). Ti, kdo se rozhodnou pořídit si vlastní tištěnou sadu testových otázek, zaplatí okolo 600 korun, cvičebnice se vzorovými příklady a úlohami pak přijdou asi na 800 až 900 korun.


Celý text naleznete v Lidových novinách

2 komentářů:

Tomáš Barták řekl(a)...
15. října 2019 v 8:00  

Nejlepší přípravou je dělat to, co zadá učitel ve škole.
Ale pokud chce někdo platit, ať platí. Proti gustu...

Petr Portwyn řekl(a)...
15. října 2019 v 9:20  

Hm. U nás mají těch lekcí většinou šest. Taky nejsme v Praze.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.