Víceletá gymnázia ohrožují kvalitu základek, varuje ministerstvo. Zaniknou?

pátek 27. září 2019 ·

Do české politiky se po letech vrací debata o smyslu, přínosu a možnosti rušení osmiletých gymnázií. Vláda ANO a ČSSD s podporou KSČM se totiž hlásí k tomu, že potenciál každého dítěte omezují právě odchody spolužáků na víceletá gymnázia. Ministerstvo školství vedené Robertem Plagou (za ANO) navíc upozorňuje na hrozící nerovnosti spojené s nadměrným odchodem žáků na víceletá gymnázia a už nyní jejich nárůst omezuje. Tématu se věnuje deník Echo24.



Aneta Lednová (msmt.cz)
„V současné době se o tomto tématu hovoří při debatách o Strategii vzdělávací politiky do roku 2030. Prozatímní poznatky jsou takové, že je potřeba klást důraz na kvalitu vzdělávání na druhém stupni základních škol. Víceletá gymnázia by měla být opravdu výběrovými školami, které by měly navštěvovat opravdu jen ty nejtalentovanější děti,“ uvedla za ministerstvo mluvčí Alena Lednová na dotaz deníku Echo24, zda resort reálně zvažuje rušení osmiletých gymnázií.

Předchozí ministryně školství a dnes místopředsedkyně školského výboru za ČSSD Kateřina Valachová hovoří o opuštění systému víceletých gymnázií do deseti let. „Minulá koaliční vláda zastavila navyšování kapacit víceletých gymnázií. Současně byl plán uzavřít dohodu s obcemi a kraji o síti škol, mateřských, základních a středních. Tam se kdysi uvažovalo o utlumení víceletých gymnázií během dekády. Důležité je v téže době ovšem posilovat rozmanitost 2. stupně základních škol,“ uvedla pro Echo24 Kateřina Valachová.

Z opozice osmileté i šestileté gymply hájí jak SPD tak ODS, Piráti či TOP 09.


Celý text naleznete zde

1 komentářů:

Milan Keršláger řekl(a)...
27. září 2019 v 21:47  

Aneb potrestáme ty, kteří se snaží, aby nemohli jít do školy, kde se bude o hodinách pracovat. Dobré a pracovité využijeme ke "zlepšení" kvality ZŠ - bohužel se tím rozhodně zlepší statistika, nikoliv však sama výuka. A politici? Ti pošlou své děti do soukromých škol - to je rovnost ve vzdělání, že?

BTW: Rovnost přístupu ke vzdělání je o tom, že poskytnu všem stejnou šanci a podporu, nikoliv stejné vzdělání. Navíc gymnázium je nejlevnější výuka vůbec, na rozdíl od učilišť nebo SŠ.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.