Průzkum: Mladí nejsou spokojeni s politickou situací v Česku. Věří ale, že ji změní

úterý 17. září 2019 ·

Pouze přibližně desetina mladých lidí je spokojena se současnou politickou situací v Česku. Trápí je nedostupnost bydlení a obávají se ekologické katastrofy. Na druhé straně nepostrádají víru, že svým chováním mohou situaci změnit. Vyplývá to z průzkumu, který pro studentskou iniciativu Karlovy univerzity Svobodný listopad zpracovala agentura Median. Informuje iDNES.


Jarmila Pilecká (median.eu)
Na otázky, jak myslí a vnímá svět generace svobody, v srpnu odpovídalo 1 007 žen i mužů ve věku 18 až 30 let z celé země, lidé různého vzdělání z měst a vesnic. Průzkum zjistil, že drtivá většina mladých vnímá současnou politickou situaci ve srovnání s celou populací mnohem skeptičtěji.

Ústavní činitele nepovažuje za důvěryhodné 57 procent oslovených. Na druhé straně většina mladých (72 procent) a častěji muži sice připouští, že demokracie má své problémy, ale pořád je lepší než kterákoliv jiná forma vlády.

Jarmilu Pileckou, hlavní autorku průzkumu ze společnosti Median, výsledky překvapily spíše pozitivně. Oceňuje, že ačkoliv mladým Čechům mnohé věci vadí, nejde o rezignovanou nespokojenost. „Na svět se sice dívají kritickýma očima, ale většina respondentů zároveň vyjadřuje optimistické vyhlídky. Mladí chtějí být součástí společnosti a většina z nich vidí možnost negativní jevy změnit,“ podotýká socioložka.


Celý text naleznete zde
Komentář Aktuálně.cz naleznete zde

1 komentářů:

Ivo Mádr řekl(a)...
17. září 2019 v 7:44  

Mám obavy, že v rámci současně nastavených politických systémů nemá úloha řešení. A nejedná se jen o ČR. Stačí mrknout do VB, USA, Itálie,...no asi všude jsou nějaké "problémy".

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.