Školám přibyly tisíce asistentů. Pořád nestačí

úterý 17. září 2019 ·

Boom pokračuje. Od novely zákona o inkluzi se řady asistentů pedagoga rozrostly do konce minulého školního roku na 21 039. Přibylo jich 3314. Ještě ve školním roce 2016/17 jich bylo ve všech mateřských, základních a středních školách 13 299. A v tom předchozím 10 382. Podle odborníků ale potřeby škol a jejich žáků stále ještě nejsou nasyceny. Reportáž přinášejí Novinky.

klára Laurenčíková (youtube.com)

Podle předsedkyně České odborné společnosti pro inkluzivní vzdělávání Kláry Laurenčíkové už si mnohé školy na asistenty zvykly, přestože zprvu s nimi měli zejména učitelé problémy, protože nebyli zvyklí na práci s dalším dospělým… "V praxi je situace různá, někde se již školy naučily asistenty efektivně využívat, někde se to teprve učí. Někde také již existují sítě metodické podpory asistentů, obecně je ale podpory pro tyto pedagogické pracovníky zatím málo,“ řekla Laurenčíková.

Počty asistentů ve školách se zřejmě budou dál zvyšovat. Už kvůli tomu, že dosud neprošly šetřením poraden všechny děti s handicapem. A každým rokem přicházejí nové, jejichž rodiče hájí své možnosti a nároky. A v porovnání třeba s Anglií je ČR na počátku, jak upozornil speciální pedagog Zbyněk Němec z Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy. S poukazem na tamní statistiky z listopadu 2017 působilo v Anglii 452 tisíc učitelů a 263 tisíc asistentů.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.