EDUin: Inspirace, inovace, osvěta. Startuje další ročník ceny pro inovativní vzdělávací projekty EDUína

úterý 24. září 2019 ·

Zviditelnit zajímavé inovativní projekty ve vzdělávání a inspirovat ostatní – to je hlavním cílem již 7. ročníku ceny EDUína za inovace ve vzdělávání. Nominovat nebo přihlásit projekt do EDUíny 2019 je možné do 20. října 2019.




Cena EDUína již od roku 2013 upozorňuje na zajímavé inovativní počiny v českém formálním i neformálním vzdělávání a pomáhá jejich medializaci mezi odbornou i širokou veřejností. Všechny dosud přihlášené projekty je možné najít v souhrnném katalogu, který slouží jako zdroj informací pro média a inspirace pro ostatní subjekty angažující se v oblasti vzdělávání.

O cenu se mohou ucházet projekty, které do českého vzdělávání přinášejí inovaci – ať již prostřednictvím formy práce, oblasti nebo cílové skupiny, které se věnují. Účastnit se mohou i zahraniční projekty, které byly vhodně adaptovány a uzpůsobeny lokálním podmínkám. Přihlášené projekty by měly být ověřeny v praxi a důraz je kladen také na vyhodnocování jejich dopadu. 

Nominovat projekt na cenu EDUína může každý, přihlásit jej pak může jeho autor, spoluautor nebo realizátor. Přihlášené projekty hodnotí porota složená z odborníků různých profesí, angažujících se v oblasti vzdělávání. Ta na počátku prosince vybere 10 finalistů a následně na slavnostním vyhlášení 29. ledna 2020 tři vítěze ceny.

 O tom, kdo nakonec ceny odborné poroty získá, rozhodují také prezentace jednotlivých finalistů, kteří všechny přítomné během slavnostního večera se svými projekty postupně seznamují. S přípravou prezentací pomáhají finalistům odborníci v rámci přípravných workshopů, jejichž cílem je zefektivnit a zdokonalit veřejné prezentace všech zúčastněných. Tuto pomoc finalisté hodnotí velmi kladně: „Workshop byl pro mě důležitý pro uvědomění si jednak stylu prezentace, jednak způsobu, jak o projektu informovat veřejnost – jaké věci vyzvednout, jaké nechat stranou a nezahltit jimi,“ přibližuje Barbora Grečnerová z projektu Každý může změnit svět.

Kromě cen odborné poroty mohou finalisté získat také ceny veřejnosti, o kterých se rozhoduje v online hlasování, jež bude spuštěno 9. prosince 2019.

Hana Matoušů, koordinátorka ceny Eduína, upřesňuje: “Těší nás, že prostřednictvím ceny EDUína se nám daří nejenom upozornit odbornou i laickou veřejnost na nové zajímavé projekty, ale že přinášíme podporu, odbornou pomoc a motivaci do další činnosti samotným tvůrcům, které vždy velmi inspiruje setkání s ostatními organizacemi snažícími se oživit české vzdělávání. Zjištění, že ve svém úsilí nejste sami, je velmi důležité a povzbuzující.“


Zdroj: Tisková zpráva EDUin

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.