Každá koruna k dobru. Učitelé využívají povinné dovolené i na přilepšenou

pátek 9. srpna 2019 ·

Částečné úvazky má spousta učitelů celoročně. Situace v peněženkách učitelů z regionů není tak napjatá jako jejich kolegů z hlavního města. Náklady v Praze jsou často mnohonásobně vyšší, jedním z hlavních problémů je sehnat finančně dostupné bydlení. Dlouhé volno tak vybírá část učitelů k tomu, aby si k platu trochu přivydělala. Jsou to většinou ti mladší nebo s malými dětmi a hypotékou.
Reportáž přináší iDNES.

Jedním z nich je sedmadvacetiletý Tomáš, který hledá další přísun peněz i během školního roku. V rámci evropského projektu vypomáhá v botanických zahradách zpřístupňovat každý kout handicapovaným lidem a dalším, které mají specifické potřeby. V tom pokračuje také o prázdninách. Jenže projekt není navždy, takže se začínající učitel z Prahy věnuje ještě webdesignu.

„Když uvážím nějaké peníze navíc z brigád, jsem na tom finančně poměrně dobře. Na druhou stranu, za samotné učitelství mám kolem 24 000 korun čistého, což vzhledem k investované snaze není úplně mnoho. Druhou práci mám tak hlavně proto, abych si vůbec něco našetřil,“ vykresluje učitel přírodopisu, který si chce zároveň dalším úvazkem dokázat, že se může věnovat i něčemu jinému, pokud by se rozhodl školství opustit.


Celý text naleznete zde

4 komentářů:

BP řekl(a)...
9. srpna 2019 v 11:09  

S vedlejším přivýdělkem k platu ve školství jsem začala v roce 1988 a v podstatě si ho udržuji dodnes. Nevím, co jsou to dva měsíce dovolené v kuse. Naposledy jsem si je dovolila před dvaatřiceti lety. A to vůbec nejsem z Prahy.

laimes řekl(a)...
9. srpna 2019 v 12:39  

já měl jiný systém,přes šk rok jsem měl druhé zaměstnaní a v létě měsíc odpočíval ale stejně jsem s tím nakonec seknul

mirek vaněk řekl(a)...
11. srpna 2019 v 9:50  

Ona je to nutnost. Někteří mladí kolegové z velkoměsta s manželkou na mateřské museli. Nebo odejít ze školství.Jenže jak dlouho to kantor vydrží. Hodně záleží na předmětu a typu školy. Tělo má své limity.
Dnes je to o tom,. že učitelé musí mít nadúvazky, aby škola fungovala. A to je cesta do pekel.

BP řekl(a)...
12. srpna 2019 v 10:58  

Ano, pane Mirku, na částečné úvazky seženete pouze důchodce. Proto na některých školách stále důchodci učí.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.