Se začátkem školy bude chybět 6000 učitelů. Ministerstvo chce za katedry dostat nepedagogy

pátek 9. srpna 2019 ·

„Je prima se takhle začátkem srpna dozvědět, že kolegyně s podepsanou smlouvou nenastoupí. Nenašel by se tu někdo, kdo by chtěl pár hodin fyziky a matiky na naší krásné škole,“ ptají se na sociální síti Základní škola Nebušice. Je to jen jeden příklad z mnoha, jak se školství potýká s nedostatkem vyučujících. Ředitelům totiž bude od září scházet přibližně 6000 učitelů. Ministerstvo školství to zjistilo v rámci mimořádného celorepublikového šetření. K tématu se vrací Seznam Zprávy.


Aneta Lednová (ceskatelevize.cz)
S personální krizí chce resort ministra Roberta Plagy (ANO) bojovat několika způsoby. Jedním z nich je systémové navýšení platů, keré je součástí programového prohlášení vlády. „Požadujeme, aby pedagogům a nepedagogům vzrostly do roku 2021 platy na 150 procent úrovně z roku 2017,” uvedla Lednová.

Vstup za katedru plánuje usnadnit i odborníkům z praxe a absolventům jiných než učitelských magisterských oborů… Personální situaci v českém školství může podle ministerstva naopak zhoršit návrh hnutí STAN na zavedení tvůrčího volna pro učitele. Na takzvaný sabatikl by měl jednou za deset let právo každý učitel. V průběhu až 10 měsíců by se mohl podle svých představ věnovat osobnímu rozvoji, zahraničním stážím nebo jinému vzdělávání.


Celý text a vide ke stažení naleznete zde

10 komentářů:

laimes řekl(a)...
9. srpna 2019 v 10:20  

zkuste zaměstnat ty z pracáku

BP řekl(a)...
9. srpna 2019 v 11:03  

Kde berete ta čísla? Podívala jsem se na volná místa ve vzdělávání v celé ČR a našla jsem tam pouze 20 poptávek po učitelích či lektorech, a z toho jsou v převážné většině nabídky pro učitele MŠ nebo soukromé učitele.
Já jsem neuspěla se svým hledáním pracovního místa už na 11 školách. A to se hlásí na školy v mém kraji lidé z opačného konce republiky. Na každý, byť i jen částečný, úvazek se hlásí vždy několik kandidátů.
Nerozumím tomu.

Eva Adamová řekl(a)...
9. srpna 2019 v 11:43  

https://portal.mpsv.cz/sz/obcane/vmjedno/vmrozsir

Když zadáte učitel, celá republika, 60 dní (bo ředitelé hledali učitele na konci školního roku) vyjede Vám následující:

Podmínkám vyhovuje 1 233 nabídek zaměstnavatelů, které obsahují 1 491 volných míst.
Volná místa byla hledána ve všech okresech a pod tím výpis všech míst

A to ještě tento portál nevyužívají všichni ředitelé, někteří využívají portály krajské, Indeed, Jobs atd.

laimes řekl(a)...
9. srpna 2019 v 18:01  

zadal jsem na portálu mpsv "učitel" a "všechny okresy" a super 2922 nabídel volných míst,nakoukl jsem a je tam ledacos včetně lektora jogy a animátora,zadal jsem tudž "učitel českého jazyka" a ejhle 45!!! nabídek a projel jsem ja a napočítal pouhých 20 !!!! volných míst v celé čr !!!!

Petr Portwyn řekl(a)...
9. srpna 2019 v 19:00  

Myslím, že dost ředitelů shání učitele jinými cestami - poptají se. Na serverech jsou samozřejmě "trvalky", místa, kam se nikomu moc nechce.
Nabídky míst v srpnu je logicky malá, pokud nedojde k neočekávanému výpadku, musí mít ředitel výuku zajištěnou, byť i nějakou "nouzovkou", a ne všem přijde tak úplně fér dávat inzerát na místo člověka, který řediteli pomohl z nouze.
V únoru bude inzerátů víc.

Petr Portwyn řekl(a)...
9. srpna 2019 v 19:22  

Pan Laimes
Nevím, jak jim funguje vyhledávač. Taky může být v požadavku školy zadáno "učitel ZŠ" a i když jde o češtináře, systém ho možná nenajde.

BP řekl(a)...
10. srpna 2019 v 14:43  

Není nad osobní zkušenost. Většinou se jedná pouze o částečné úvazky a jsou to školy na konci světa, kam ani žádná hromadná doprava nezajíždí. Výjimkou je pouze snad Praha.

BP řekl(a)...
10. srpna 2019 v 14:48  

Jinak krajský školský portál s nabídkou či poptávkou sledují xkrát denně. Inzeráty se objevují i během víkendu. Poptávka je většinou po asistentech a učitelích MŠ a 1. stupně ZŠ, sporadicky se hledají učitelé M,F, jazyky skoro vůbec. Zázrakem byla poptávka na učitele výchov a na ni se přihlásili lidé z celé republiky.

PP řekl(a)...
10. srpna 2019 v 21:33  

Na blábolivé předměty se lidi hrnou čím dál víc. Je to totiž strašlivě bezpracné a nesmírně jednoduché. Totiž plkat napsané věci a pak kontrolovat jejich zpamětné naučení. Je to tisíckrát jednodušší, než naučit někoho myslet.

Pro stát ovšem taky mnohem nebezpečnější.

laimes řekl(a)...
11. srpna 2019 v 10:17  

zajímalo by mne,jak mohli dojít k tomu číslu 6000 ? nebušice=praha to chápu,v praze do školstvi pouze zoufalci a to ještě dočasně,ještě pochopím nějaké ondatrovice na česko-polském pomezí,kde bez ubytování natož bytu těžko někdo půjde

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.