Bez maturity zůstanou jen 4 procenta studentů

úterý 20. srpna 2019 ·

Maturanti ve Zlínském kraji jsou druzí nejúspěšnější v celé zemi. Bez maturity odchází ze středních škol jen 3,9 procenta absolventů, republikový průměr přitom činí 4,8 procenta. Na první pokus neudělá maturitu ve Zlínském kraji pouze 7,2 procenta studentů, což je vůbec nejlepší výsledek v Česku. Praha, s níž se kraj dělí o první příčky, hlásí ve stejném období 8,9 procenta neúspěšných maturantů. Naproti tomu Ústecký kraj jich má 16,4 procenta. Informuje MF DNES.


Jednoduchému vysvětlení toho, proč se daří studentům právě ve Zlínském kraji, se odborníci brání. Velmi pravděpodobně však hraje roli socioekonomická kondice regionu.

„Různá data ukazují prakticky totéž. Jestliže ze statistik víme, že v Karlovarském kraji žije nejnižší počet vysokoškoláků, pak se to odráží i ve výsledcích maturit,“ upozornil Tomáš Feřtek, odborník na vzdělávání ze společnosti Eduin. „Socioekonomické ukazatele se ve vzdělávání odrážejí téměř přesně, odlišnosti jsou jen minimální. Vliv by mělo mít i to, jakou péči věnuje školství vedení kraje. Ale to už je spíše hypotéza,“ dodal Feřtek.


Celý text naleznete v MF DNES

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.