Afrika popírala AIDS, Evropa zpochybňuje očkování. Fake news ovlivňují všechny sféry života, říká vědec

čtvrtek 8. srpna 2019 ·

Profesor matematiky, vědec a prezident Mezinárodní vědecké rady Daya Reddy přijel z Jihoafrické republiky do Prahy přednášet sedmi stovkám vědců o problematice fake news. "Jihoafrický prezident dlouho popíral spojitost mezi HIV a AIDS. Tisíce lidí kvůli tomu předčasně zemřely," uvedl příklad ze své země Reddy na kongresu logiky, metodologie a filozofie vědy a techniky, který se v těchto dnech koná v pražských Dejvicích. Rozhovor přinášejí Hospodářské noviny.


Daya Reddy (worldscienceforum.org)
Reddy v rozhovoru mimo jiné říká:

Fake news ovlivňují všechny sféry našeho života. Objevují se už i v politické a také ve vědecké sféře, zejména co se týče klimatické změny, očkování. Na jednu stranu je to velký problém pro média, která komunikují s veřejností, ale zároveň i pro vědeckou komunitu, protože tyto zprávy velmi ovlivňují to, jak veřejnost chápe naši práci...

Když se objeví nějaké fake news, jakási pseudověda, odborníci z daného oboru v tom mají samozřejmě okamžitě jasno. Mezi lidmi mimo obor, často i mezi vědci, kteří se specializují na jiné oblasti, však tyto zprávy vytváří zmatení... Například, že očkování je pro vás špatné. Známým příkladem je zveřejnění práce, která ukázala spojitost mezi očkováním a autismem. Tato práce byla záhy široce odsouzená jako podvodný projekt. Ale její závěry byly prezentovány jako fakt. Pseudověda se pohybuje zcela mimo běžný proces, ve kterém velmi opatrně ověřujeme vědecké poznatky. A přitom může být její dopad na společnost nedozírných rozměrů...

Chceme docílit toho, aby lidé, kteří si přečtou třeba na Twitteru, že očkování není dobré, začali pátrat po dalších zdrojích informací. Aby si k tomu načetli vědecké články, zjistili, co si o tom myslí skuteční odborníci, a sami zjistili, co je validní a důvěryhodné a co už je nesmysl. To je náš cíl. Ale v záplavě informací, které dnes máme, to rozhodně není jednoduché.


Celý rozhovor naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.