První miliardy od bank by měl Národní rozvojový fond začít investovat do škol či nemocnic už příští rok

čtvrtek 11. července 2019 ·

Od vznikajícího Národního rozvojového fondu si vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) slibuje investice za desítky miliard korun do výstavby silnic, škol a nemocnic. Podle vicepremiéra a ministra průmyslu Karla Havlíčka by banky, které budou rozjezd nového projektu financovat šesti miliardami korun, měly do fondu přispívat opakovaně. Fond by podle představ vicepremiéra měl investovat do prvních projektů už v polovině roku 2020. Informují Hospodářské noviny.


Karel Havlíček (mpo.cz)
Jak se peníze z fondu budou rozdělovat a do jakých projektů půjdou, má podle ministra průmyslu Karla Havlíčka určovat rada, která bude složená napůl ze zástupců bank a napůl ze zástupců státu. Cílem je, aby o investicích nerozhodovali úředníci, ale odborníci. Jen tak podle ministra získá fond na důvěryhodnosti, která bude klíčová pro přilákání dalších investorů.

Fond je bude lákat na odpovědnost vůči společnosti, nikoliv na úrok, za něž firmy běžně investují do komerčních projektů. S určitým zhodnocením se ale ve většině investic počítá. „Chceme, aby všechny projekty byly víceméně návratné,“ prohlásil ministr průmyslu. „Dovedeme si ale představit, že vznikne i menší podfond, který bude silně sociálně orientovaný a který nemusí investorům nabízet návratnost,“ řekl Havlíček.

„Snažíme se vytvořit relativně novou věc: chceme ukázat, že stát je schopen s velkými korporacemi vytvořit dohodu založenou na sociální zodpovědnosti,“ řekl Havlíček v rozhovoru pro Hospodářské noviny.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.