Malých táborníků je víc než obyvatel Plzně

pátek 26. července 2019 ·

Na tábory letos vyráží 181 754 dětí, nevešly by se ani do 170tisícové Plzně. Přes 57 tisíc z nich pobude v přírodě déle než pět dní. Příměstské a městské tábory, které aktivity dětem nabízejí jen přes den, budou mít více než 74 tisíc účastníků. Přesná data přinesl společný výzkum ministerstva školství a České rady dětí a mládeže. Informují Hospodářské noviny.


Nejčastěji děti jezdí na týden až dva, ve 43 procentech případů do chatek a budov. Pod stanem spí 18 procent táborníků. Jen tři procenta rodičů uvedla, že se jejich dětem loni na táboře nelíbilo.„Nejčastěji si rodiče pamatují, že tábor, který jejich děti navštívily, pořádaly domy dětí a mládeže, dále skautské, turistické a pionýrské oddíly, případně školy. Na ostatní pořadatele si rodiče již po několika měsících konkrétně vzpomínají jen ve velmi omezené míře,“ uvádí průzkum.

Pokud jde o cenu, záleží na organizaci. Mládežnické spolky a oddíly nabízí týdenní pobytové tábory za 1800 až 4000 korun, střediska volného času průměrně kolem 3000 korun. Levnější tábory jsou ty, které dotují obce, kraje, stát či Evropská unie. Za příměstský týdenní tábor rodiče zaplatí do 4000 korun, za komerční zhruba 3000 až 5500 korun. Cena je vyšší i proto, že vedoucí na komerčních táborech dostávají na rozdíl od oddílových vedoucích za péči o děti zaplaceno.

Zájem o letní tábory v posledních letech narostl. Zatímco v roce 2015 na ně odjelo necelých 158 tisíc dětí, letos to bude o 24 tisíc více. „Nyní přichází populačně slabší ročníky. Neočekáváme pokles počtu táborů, ale je možné, že počet dětí, které se jich budou účastnit, bude v následujících čtyřech letech nižší než nyní,“ řekl ČTK předseda rady dětí a mládeže Aleš Sedláček.


Celý text naleznete v Hospodářských novinách

1 komentářů:

PP řekl(a)...
26. července 2019 v 11:18  

Klobouk dolů před všemi, kteří dlouhodobě táhnou tradici letních táborů, a tady, ač bych možná chtěl být subjektivní, musím vyjádřit "bez ohledu na typ a zaměření".

Přes 35 let společně strávených mnoho dní v divoké přírodě, sledujeme už teď první krůčky potomků našich kdysi svěřenců. Už třetí generaci několika desítk lidí, kteří spolu dokáží strávit více než týden na jednom fleku. Bez ohledu na nepohodlí, počasí, prošlé tragédie a pořád živé vzpomínky na všechny veselosti...

Prostě - fakt díky.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.