Plat učitelů by měl v roce 2025 být na 130 procentech průměrné mzdy

neděle 7. července 2019 ·

Průměrný plat učitelů v Česku by se měl do roku 2025 dostat nejméně na 130 procent průměrné mzdy ve státě. Aspoň na této hladině by se pak měl dál už udržovat. Počítá s tím návrh záměru vzdělávání a jeho rozvoje do roku 2023, který by měla v pondělí projednávat vláda. Podle dokumentu by se v příštích letech měl přehodnotit obsah učiva a zlepšit by se mělo i řízení škol. Odbory s navrženým tempem růstu platů tak, aby se za šest let dostaly na 130 procent průměrné mzdy, nesouhlasí. Informuje ČTK.

Celý text naleznete zde

4 komentářů:

BP řekl(a)...
7. července 2019 v 22:06  

Člověk se tomu musí už jenom smát. 130% průměrného platu slibovala Buzková někdy v roce 2003.
A má se toho dosáhnout až téměř po čtvrtstoletí. A to kdoví jestli?!

Ivo řekl(a)...
8. července 2019 v 7:36  

Za čtvrť století toho nedosáhli, ale nyní mají ambici dosažení 130 % za šest let....CO K TOMU ŘÍCT???
Kategoricky zásadně nesouhlasím, aby o tarifu (pohyblivé složce 25 -50 %) jak je uvažováno rozhodoval manažer. Co není ze zákona, na to není nárok!

BP řekl(a)...
8. července 2019 v 9:55  

Ivo, já to tvrdím pořád, že jedině peníze v tarifu jsou jisté.
Jsem teď mimo hru, nezaměstnaná, ale ptám se bývalých kolegů, zda jim je vypláceno těch 5%, co se letos nepřidalo do tarifů (a už to tu jednou bylo za Valachové, kdy se přidávalo 5% do tarifů a 3% měla jít na pohyblivé složky - u nás ve škole je nikdo neviděl!), a mělo být jako pohyblivá složka rozdělováno v osobním nebo v odměnách. Prý nic ještě neviděli.
Byla jsem v procesu 35 let. Takže vím a nikdo mě neoblafne, že by to mohlo být nějak jinak.
Příští rok jde jen polovina do tarifu a zbytek má být pohyblivá složka. Prý je letos průměrný plat ve školství cca 39 000,- Kč. V lednu jsem v 60 letech po těch 35 letech odcházela s tarifem 37 330,-Kč. Podpora se mi počítá pouze podle loňského průměru, což u mě činilo cca 35000,- Kč, a to měl být i průměr všech kantorů za loňský rok.
Tak mě zajímá, jak to je s tím průměrným platem ve školství doopravdy.

Ivo řekl(a)...
8. července 2019 v 18:24  

...no po 18-ti letech praxe činí plat 31670 brutto. "Ten holub na střeše" v pohyblivé složce platu nikde, v nejlepším případě osobní ohodnocení 500-1000 Kč + nadůvazek 1-5 hodin/ týdně.
V ŽÁDNÉM PŘÍPADĚ TO NENÍ 39 TIS!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.