Eva Fialová: Ve vzdělání dětí vidím klíčovou roli. Když se o ně nepostaráme, budou kopírovat model rodičů

úterý 23. července 2019 ·

„Ve vzdělání dětí vidím klíčovou roli. Když se o ně nepostaráme, budou kopírovat model rodičů a donekonečna ho opakovat. Děti musí pochopit, že je normální chodit do práce, že pro peníze se nechodí na úřad práce. Musíme jim dávat zcela jiné vzory. Náctiletí vidí, že strejda jezdí luxusním autem, nic moc nedělá, a začnou se zajímat, za co peníze má. A máme zde další vzor: lichva, prostituce, drogy... Musíme jim ukázat, že je spousta šikovných, vzdělaných Romů na vysokých pozicích, kteří neměli jednoduchý život a vybojovali si ho lepší sami. Děti jsou zvídavé, učenlivé a jsem přesvědčená, že nepořádkem a zlobením na ulicích si jen vynucují pozornost,“ říká v rozhovoru pro iDNES poslankyně Eva Fialová, která se na půl roku nastěhovala do ústeckého ghetta Předlice.

Eva Fialová (psp.cz)

V rozhovoru zazní také tyto otázky a odpovědi:

Již dlouho se hovoří o tom, že už třetí generace sociálně slabých nechodí do práce a ztratila pracovní návyky. Jak by se podle vás dala řešit tato situace? Měla by zasáhnout třeba škola a děti to učit při pracovní výchově či dílnách, které dřív byly v rozvrhu?

Určitě by to mělo smysl všude, kde by to mohlo pomoci. Může to být formou kroužků, odpoledního vyučování. Tyto aktivity chybí. Ale ředitelé v těchto lokalitách nemají peníze, a když už je mají, nejsou učitelé, kteří by se tomu věnovali. Ideální by bylo, aby děti na ulicích trávily co nejméně času. Překvapivé pro mne z rozhovorů s dětmi je, že ve škole jsou rády, mají rády kreslení, tance a často i matematiku. Měly by ve škole být maximum času, napsat tam odpoledne i úkoly, protože doma na to často nemají žádné zázemí a podmínky. Pak je logické, že dostávají poznámky a pětky.

Navrhnete některou z vámi popsaných změn ministryni práce a sociálních věcí?

Určitě o tom budeme diskutovat. Vzhledem k tomu, že jsem z té situace trošku v šoku, řadu podnětů vstřebávám, sama nadávám na nastavený systém. Jsem zatím ve stadiu, kdy filtruji, co pomáhá, a co ne. V tuto chvíli nemám připravené žádné konkrétní kroky, jak to napravit. Určitě bych ráda tento problém se všemi kolegy otevřela. Pokud se nesoustředíme na tento problém, bude vyrůstat další a další generace kopírující současný model, a všichni ho dál budou platit ze svých daní. Bude to ovšem stát peníze a bude asi složité přesvědčit obyvatele, že se tyto změny musí udělat. Byla bych strašně ráda, aby si každý uvědomil, že to úsilí a finanční prostředky se v budoucnu společnosti tisíckrát vrátí. Já v to doufám, jinou cestu nevidím.


Celý rozhovor naleznete zde

5 komentářů:

Simona CARCY řekl(a)...
23. července 2019 v 7:39  

Nojo, ale paní se plete. Není pravda, že "že je spousta šikovných, vzdělaných Romů na vysokých pozicích, kteří neměli jednoduchý život a vybojovali si ho lepší sami". Pravda je, že jich je jen špetka. Spousta je těch, kteří "vidí, že strejda jezdí luxusním autem, nic moc nedělá, a začnou se zajímat, za co peníze má".

laimes řekl(a)...
23. července 2019 v 10:26  

o děti se mají starat rodiče a žádným aktivistkám jako vy do toho nic není,

Ivo Mádr řekl(a)...
23. července 2019 v 10:36  

laimes

V tom máte pravdu. Tady vidím prostor pro práci neziskových organizací přímo v terénu, škola s tímto "problémem" sama nic nezmůže a mnohé věci také řešit nesmí.

Vera řekl(a)...
23. července 2019 v 22:49  

"Řeší" se to už několik desetiletí a výsledek nula. Navíc několik romských středních škol, které se s velkou slávou otevřely, se po čase tiše zavřely.

Pavel Doležel řekl(a)...
28. července 2019 v 19:06  

Já bych se nehněval, kdyby mé děti kopírovaly můj model.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.