Vedení třídy přidá učitelům průměrně 39 korun za hodinu. Navýšení se stále odkládá

pondělí 10. června 2019 ·

Učitelé si za třídnictví k platu v průměru přivydělají 38,5 koruny za hodinu. Za práci, kterou se třídou mají, si přijdou průměrně na 770 korun za měsíc. Vyplývá to z průzkumu ministerstva školství. Práce je podle učitelů i ředitelů náročná a zabere kolem dvaceti hodin za měsíc. Novela zákona z pera poslanců KDU-ČSL, která by zajistila příspěvky pro třídní učitele až do výše 3 500 korun, už přes rok čeká na projednání ve sněmovně. K tématu se vrací Česká televize.


Ředitelé mohou třídním učitelům k jejich tarifnímu platu za třídnictví připlatit 500 až 1300 korun za měsíc. Průměrně si učitelé podle posledního průzkumu ministerstva školství přijdou měsíčně na 770 korun.

„Rozhodně to není dostačující ohodnocení,“ řekl České televizi Radek Sárközi, prezident spolku Pedagogická komora. Ve svém interním průzkumu mezi kantory spolek zjistil, že třídním učitelům jejich práce zabere zhruba 20 hodin měsíčně. „Když ty částky, které zveřejnilo ministerstvo, vydělíte dvaceti hodinami, vyjde vám, že si učitel za hodinu práce letos přijde na 31 až 46 korun hrubého,“ řekl Radek Sárközi a dodal: „I kdyby se ta částka vydělila deseti, pořád bude výsledek pod minimální mzdou.“

Oficiální data, která by upřesnila, kolik času třídní učitelé práci věnují, ministerstvo školství nemá.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.