Tvůrčí volno pro učitele není dovolená

středa 19. června 2019 ·

„Práce se současnými dětmi je náročnější, přibývá administrativy a učitelé čelí obtížné komunikaci s některými rodiči. To vše přispívá k duševnímu vyčerpání a ztrátě motivace. Není to zkrátka jenom o zvýšení platů, ale také o tom najít způsob, jak dodat kantorům sil a motivaci,“ říká poslankyně Věra Kovářová v rozhovoru pro Týdeník ŠKOLSTVÍ k návrhu na „tvůrčí volno“ pro učitele.

Věra Kovářová (psp.cz)

V rozhovoru zazní také tyto otázky a odpovědi:

Co přesně si pod oním tvůrčím volnem můžeme představit?

Především volno pro vlastní vzdělávání nebo tvůrčí činnost. V původním návrhu se mluvilo o tom, že každý učitel by měl dostat možnost vždy po patnácti odučených letech na rok si odpočinout od samotného učení a věnovat se osobnostnímu rozvoji. My jsme v návrhu toto období zkrátili na deset let. Během toho roku se mohou učitelé věnovat dalšímu vzdělávání ve svém oboru nebo v jazycích a zahraniční zkušenosti ukazují, že vhodné jsou také kurzy komunikace a dovedností, jak čelit obtížným situacím. Ale tento čas mohou učitelé strávit třeba i na stáži v cizině, podívat se, jak se učí jinde. Nebo ve firmě, která působí v jejich oboru.

Odpůrci vašeho návrhu argumentují tím, že už teď je ve školách nedostatek učitelů.

Nedostatek učitelů nelze paušalizovat, jelikož situace není ve všech regionech stejná. Také si musíme říct, jaké jsou příčiny této situace. Ano, může se zdát, že v důsledku tohoto návrhu se situace zhorší, ale ředitel může žádost odmítnout, pokud by to ohrozilo chod školy. Naopak tento návrh může učitele motivovat zůstávat na školách nebo vůbec na pozici učitele nastoupit.

Máte představu o finančních nákladech?

Náklady odhadujeme na maximálně 1,5 mld. korun. Současná vláda deklaruje, že vzdělání je pro ni prioritou, věřím tedy, že bude na tvůrčí volno pohlížet jako na jeden z prostředků, jak pomoci současnému školství.


Celý text naleznete v Týdeníku ŠKOLSTVÍ

1 komentářů:

E.Kocourek řekl(a)...
19. června 2019 v 13:17  

Není to zkrátka jenom o zvýšení platů

Ve věci záchrany školství je to JENOM o zvýšení platů.
Ale to političtí paraziti neřeší. ////

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.