Pražská muzejní noc 2019 v NPMK

středa 5. června 2019 ·

V sobotu 8. června se Národní pedagogické muzeum J. A. Komenského (NPMK) tradičně připojí k Pražské muzejní noci. Vstup je zdarma. Úderem 19. hodiny otevřeme dveře všem návštěvníkům. Připravujeme pestrý doprovodný program k nové výstavě Historické portréty Komenského a jeho současníků. Exkluzivním exponátem výstavy je liturgický kalich Jednoty bratrské z roku 1564, který je součástí sbírek Oblastního muzea v Lešně.


U příležitosti této výstavy je kalich vůbec poprvé zapůjčen mimo území Polska. NPMK bude přístupné od 19:00 do 01:00 – stejně jako ostatní muzea, galerie a další kulturní instituce, které se Pražské muzejní noci účastní.

Akci (letos už 16. ročník) pořádá Národní muzeum, Dopravní podnik hlavního města Prahy a Asociace muzeí a galerií ČR ve spolupráci s dalšími institucemi.

Pro návštěvníky připravujeme mnoho doprovodných aktivit. Výtvarná dílna Jan Amos Kreativní nabídne možnost realizovat heslo ŠKOLA HROU. Kvíz Komenský známý i neznámý přiblíží život a dobu Učitele národů. Koncerty Orbis musicus aneb hudba doby Jana Amose představí hudbu 16. a 17. století. Výtvarné dílny budou pro návštěvníky Pražské muzejní noci otevřeny od 19:00 do 22:30. Koncerty během akce vyslechnete dokonce několikrát: v 19:30, ve 20:30 a ve 21:30. A kdo ví, možná přijde i Jan Amos Komenský osobně?

Připraven bude také písařský koutek. Právě tam můžete vyzkoušet psaní husím brkem i násadkou a také psaní hlaholicí – písmem, které používali věrozvěsti Cyril a Metoděj. V NPMK je (nejen v sobotu 8. června) k vidění stálá expozice, kde najdete souhrn vývoje českého školství (od jeho středověkých počátků do dnešních dní) a školní třídy z éry meziválečného Československa a z doby reálného socialismu.


Další informace naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.