Právnické a ekonomické fakulty čelí poklesu zájmu, medicína zažívá boom

čtvrtek 20. června 2019 ·

Za posledních 18 let se v Česku výrazně změnily preference zájemců o vysokoškolské vzdělání. V porovnání s lety 2001 a 2010 zaznamenaly letos největší pokles ekonomické a právnické fakulty. Zájem o lékařské a zdravotnické obory naopak raketově roste a lékařské fakulty jsou v roce 2019 podle počtu přihlášek těmi nejžádanějšími. Ukázala to analýza vzdělávací společnosti Tutor vycházející ze zdrojů od MŠMT a jednotlivých fakult.


Miluše Vondráková (repro ČT)
„V těchto dnech vrcholí na řadě vysokých škol v Česku přijímací řízení. Drtivá většina z nich – kromě lékařských fakult – se musí vyrovnávat s dlouhodobým poklesem zájmu způsobeným hlavně kombinací slabších populačních ročníků maturantů a stále přibývajícího počtu fakult či škol včetně těch soukromých. U některých oborů je ale pokles razantnější, než by odpovídalo vlivu pouze těchto faktorů,“ komentovala závěry analýzy Miluše Vondráková, akademická ředitelka společnosti Tutor zabývající se mimo jiné přípravnými kurzy k přijímacímu řízení na vysoké školy.

Nejhorší situace je na ekonomických oborech, kde počet přihlášek spadl od roku 2010 o více než polovinu, i když počet maturantů za stejnou dobu poklesl zhruba jen o třetinu. O padesát procent se od té doby snížil zájem i o právnické fakulty, byť dvě ze čtyř českých právnických fakult letos oproti loňsku hlásí drobný nárůst. Velmi výrazný pokles zájmu postihl také soukromé vysoké školy jako celek.

Citelné snížení zájmu zažily v tomto období i technické obory, zhruba se však kryje s poklesem populačního ročníku maturantů. Relativně dobře se v rámci celkového poklesu drží pedagogické fakulty. Filozofické fakulty zažívaly boom kolem roku 2010. Od té doby sice čelí více než čtyřicetiprocentnímu poklesu zájmu, stále však patří k celkově nejžádanějším. Lékařským fakultám k postu šampiona roku 2019 mimo jiné pomohlo zavedení řady nelékařských zdravotnických oborů, zájem však roste i o obor všeobecné lékařství. Medicínu maturanti zjevně hodnotí jako perspektivní obor.

Podobný obrázek nabízí i žebříček tří nejžádanějších fakult na Univerzitě Karlově, Masarykově univerzitě a Univerzitě Palackého. U všech je to lékařská, filozofická a pedagogická fakulta, jen pořadí si na jednotlivých univerzitách prohazují.

Nejpopulárnější českou univerzitou dle počtu přihlášek nadále zůstává Univerzita Karlova následovaná Masarykovou univerzitou v Brně a Univerzitou Palackého v Olomouci. Pohled na některé oblíbené obory ale prozrazuje, že nejstarší české vysoké učení se bude mít do budoucna hodně co ohánět, aby si své prvenství udrželo. Například o brněnská práva je již nyní větší zájem než o ta pražská, totéž platí u brněnské Filozofické či Pedagogické fakulty. Praha si pak udržuje dominanci v lékařských a zdravotnických oborech. A rovněž v oborech ekonomických – pražská VŠE i Fakulta provozně ekonomická České zemědělské univerzity v počtu přihlášek výrazně vedou nad svými moravskými konkurentkami.

A jaké jsou v rámci jednotlivých vysokých škol a fakult nejžádanější obory? Na ČVUT dle počtu přihlášek vítězí Informatika a Stavební inženýrství. Na VŠE pak Podniková ekonomika a management a Aplikovaná informatika. Na Univerzitě Karlově nepřekvapí první místo Všeobecného lékařství, na dalších místech figuruje Právo a právní věda, Studium humanitní vzdělanosti, Komunikační studia a Psychologie. Na Masarykově univerzitě to vypadá podobně, jen se do první pětky ještě vklínilo Zubní lékařství a Podniková ekonomika a management, v Olomouci tam pak ještě najdeme obor Tělesná výchova a sport.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.