Když bude učitele práce bavit, budou se do školy těšit i děti

středa 12. června 2019 ·

"Kvalita českých škol není špatná, ani není dobrá. Alarmující pro mě ale je, že je naprosto rozdílná. Máme kvalitní školy, ale zároveň řadu škol, kde výuka kvalitní není, a v souhrnu strádá celé české školství," uvedl ministr školství Robert Plaga (ANO) na diskusi zvané Proč české školství nebaví?, kterou minulý týden uspořádaly Hospodářské noviny. Na velké rozdíly mezi kvalitou jednotlivých škol upozornila nedávno analýza nadace Eduzměna.



Do vzdělávacího systému je tedy potřeba přivést dobré učitele, aby se kvalita jednotlivých škol vyrovnala. Jenže mladým lidem se často učit nechce, profese pro ně není atraktivní například kvůli nízkým platům. Ty se sice v posledních letech zvyšují, nicméně v porovnání s platy jiných vysokoškolsky vzdělaných zaměstnanců zůstávají pozadu. Podle údajů OECD loni platy českých učitelů druhého stupně základních škol dosáhly 61 procent průměrného platu vysokoškolsky vzdělaných lidí. V rámci zemí OECD je tak Česko na posledním místě a skončilo pod průměrem učitelů zemí OECD, který dosahuje 91 procent.


Celý text a diskusi ke stažení naleznete zde

2 komentářů:

Milan Keršláger řekl(a)...
12. června 2019 v 21:18  

Jak vlastně poznáme ty "špatné"? A jak je spočítala Eduzměna? A kam se ti "špatní" učitelé po zvýšení platů odpaří? Přijde mi to pořád všechno jako sada líbivých hesel a proklamací...

mirek vaněk řekl(a)...
13. června 2019 v 8:31  

Titulek zase něco objevil. Až se budou do práce zaměstnanci těšit, pak bude ráj.

Zajistěte napřed pro učitele slušné podmínky pro jejch práci, a tedy i podmínky pro vzdělávání dětí. Těšit se na to ani nemusí.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.