Dětské skupiny a mikrojesle v ohrožení. Dotace na ně brzy skončí

středa 12. června 2019 ·

V Česku je dětských skupin momentálně 959 s kapacitou přes 14 tisíc dětí. Potomky do nich dává asi osm tisíc rodin. Statistiky ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) dokazují, že zájem o ně v poslední době roste. Ještě před čtyřmi lety jich po celé zemi bylo jen 62. Financovány jsou z evropských fondů. Dotační program z Evropské unie však po roce 2020 skončí a budoucnost dětských skupin je nejistá. Reportáž přináší iDNES.


MPSV proto má připravenou novelu zákona, podle níž by financování přebral stát. „Účinnost se předpokládá od 1. ledna 2020 tak, aby bylo financování zajištěno od 1. ledna 2021,“ uvedla mluvčí MPSV Barbara Hanousek Eckhardová.

V rozpočtu by na to bylo potřeba najít jednu miliardu korun. Zatím je návrh zákona v meziresortním připomínkovém řízení, vláda se jím ještě zabývat nezačala.

Avšak ministr školství Robert Plaga (ANO) už v minulosti uvedl, že podle něj tento návrh systémový není. „Vedl by k duplicitě financování zvláště v případě tří- a čtyřletých dětí, které dle našeho názoru mají být v mateřských školách,“ míní Plaga.

Novela kromě dětských skupin chce podpořit ještě financování podobného zařízení – takzvaných mikrojeslí. Zatím jich u nás funguje sedm desítek, od dětských skupin se liší zejména tím, že v nich mohou být maximálně čtyři děti už od šesti měsíců věku.


Celý text naleznete zde

1 komentářů:

Jir řekl(a)...
12. června 2019 v 9:33  

Jak nejistá, nastudujte si význam slova "projekt" - časově a zdroji ohraničené úsilí... Tak nebečte, že něco končí.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.